Накопичувальні пенсії під час війни: чому це погана ідея

Уряд має зосередитися зараз на збереженні існуючої солідарної пенсійної системи, а не намагатися вводити нову

Міжнародний валютний фонд (МВФ) оприлюднив оновлений Меморандум, в якому, зокрема, вказав уряду Дениса Шмигаля на неприпустимість запровадження під час війни накопичувальної пенсійної системи. В 33-му пункті йдеться про те, що уряд має зосередитися зараз на збереженні існуючої солідарної пенсійної системи, забезпечивши її життєздатність.

При цьому МВФ вказав, що передчасно і недоцільно під час війни братися за запровадження накопичувальної пенсійної системи, оскільки це може призвести до відтоку грошей і руйнування солідарної пенсійної системи.

В умовах війни та і важкої економічної кризи запроваджувати накопичувальну пенсійну систему неприпустимо, тому що є загроза перетворення її на велику фінансову піраміду

До наших можновладців неодноразово зверталися експерти міжнародних фінансових організацій (в тому числі МВФ та Світового банку), які вказували на те, що в умовах війни та і важкої економічної кризи запроваджувати накопичувальну пенсійну систему неприпустимо, тому що є загроза перетворення її на велику фінансову піраміду. Тим більше, що фактично немає гарантій збереження пенсійних накопичень.

Перш ніж прийняти рішення про запровадження примусової накопичувальної пенсійної системи, уряду треба врахувати негативний досвід східноєвропейських країн та застереження міжнародних експертів:

• запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування не повинно мати негативного впливу на фінансове забезпечення солідарної пенсійної системи;

• забезпечення на належному рівні пенсійних накопичень і відповідних пенсійних виплат із накопичувальної системи потребує стабільного економічного зростання, значного підвищення рівня заробітної плати та низького рівня інфляції в країні;

• гарантування збереження пенсійних накопичень;

• на стартовому етапі запровадження такої системи потрібно вжити таких заходів, які унеможливили б зловживання і завищені адміністративні витрати та запобігли б негативним наслідкам запровадження накопичувальної пенсійної системи – перетворення її на фінансову піраміду.

Проте ці застереження міжнародних та українських експертів ігнорувалися владою. І ось тепер ці застереження на вимогу МВФ прийшлося записати в Меморандум.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі