Покращує пам'ять, але провокує мігрень. Користь і шкода шоколаду

Якщо обирати правильний шоколад та вживати його разом з ягодами, то ваш мозок, печінка та кишківник будуть дуже вдячні

Сьогодні Всесвітній день шоколаду.

Шоколад у нашому житті настільки звичний та доступний, що, можливо, деякі люди собі думають, що вирощують його десь у сусідній області або недалеко від найближчого супермаркету.

Якщо відкинути все, що пов'язане із шоколадним бізнесом, починаючи зі збору какао-бобів на плантаціях, де нерідко використовується і дитяча праця, то давайте подивимось, чи варто купувати шоколад, а якщо купувати, то який, скільки його їсти і чи всім однакову кількість?

Одразу скажу: корисним є лише чорний шоколад із 85% вмістом какао-бобів та вище. Його недаремно називають гірким. Я б ще додала – глевким і на любителя.

В чому ж користь шоколаду? Все, що нижче 82% до уваги не беремо, бо там купа цукру та жиру (про це також нижче).

1. На першому місці – вміст поліфенолів-антиоксидантів (тих молекул, які роблять шоколад коричневим). Ці поліфеноли знешкоджують надмірну кількість вільних радикалів, які ушкоджують клітини та вміст клітин. Таким чином організм залишається у кращому функціональному стані, краще працюють всі його системи та органи, він менш схильний до збоїв та порушень.

Поліфеноли, що містяться в шоколаді, виконують роль пребіотиків, тобто живлять корисні бактерії, які живуть у нашому кишечнику

2. Поліфеноли виконують роль пребіотиків, тобто живлять корисні бактерії, які живуть у нашому кишечнику. А це означає, що краще перетравлюється та засвоюється їжа, більше синтезується вітамінів, краще працює мозок, судини, менший ризик онкозахворювань, в першу чергу, раку кишечника.

3. Поліфеноли посилюють ріст нейронів і кровоносних судин, покращуючи пам'ять. Позитивні ефекти супроводжуються збільшенням церебрального кровотоку або оксигенації церебральної крові. Після постійного прийому флаванолів какао молодими людьми було виявлено кращі когнітивні здібності.

4. Захищають шкіру від шкідливого впливу сонячного проміння (захист від фотостаріння).

Але що не так із шоколадом?

Може бути провокатором головного болю при мігрені у 2-22% хворих, але для інших не є тригером.

Якщо мало рухаєтеся, маєте схильність до набору зайвої ваги і любите щодня поласувати солодким шоколадом з наповнювачами (родзинки, нуга, "йогурт", печиво, вафлі, горіхи тощо), маєте багато шансів набрати зайву вагу.

Сюди ж можна віднести молочний та білий (в білому взагалі немає какао-бобів, лише масло какао і то не завжди, якщо мова йде про шоколадну плитку).

Поєднання насиченого жиру та цукру сприяє інсулінорезистентності

Поєднання насиченого жиру та цукру сприяє інсулінорезистентності, тому вибирайте: або чорний шоколад, або мінімум півгодини швидкої ходьби після солодкого шоколаду. Рухи активують інсулінові рецептори на поверхні клітин.

Якщо у вас є хоч незначні "дифузні зміни" на УЗД і особливо якщо є підвищений холестерин, тригліцериди та печінкові ферменти, вживайте лише 85-100% шоколад і поєднуйте його з ягодами – так ви одержите більше поліфенолів, клітковини і менше з'їсте шоколаду.

Взагалі заборонених продуктів не існує, існує незнання та поверхневі уявлення. Тож насолоджуйтесь і пам'ятайте, що життя, як шоколад – буває гірким та солодким одночасно. Але гіркий шоколад дає можливість відчувати солодкість життя довше.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі