Вірусні гепатити: як правильно лікуватися і що їсти

Найкращим представником білка, який містить всі незамінні амінокислоти і до того ж, у найкращому співвідношення для організму людини, є яйце. Тому яйця повинні бути щодня в раціоні людей, які перенесли вірусні гепатити

Вірусні гепатити В та С -- це хронічні запальні захворювання печінки. Потрапляючи в організм, вірус гепатиту активно розмножується у клітинах печінки та інтегрується у гени клітин печінки. Тому імунна відповідь організму на ці віруси майже відсутня.

Клітини імунної системи, Т-лімфоцити, розпізнають вірус і атакують уражені вірусом клітини печінки. У відповідь вірус виділяє антиген (білок), який пригнічує імунну систему. Цей антиген блокує продукіцю захисного білка гама-інтерферону, який "розпізнає" антигени. Т-лімфоцити гинуть. Крім того, вірус пригнічує утворення антитіл В-лімфоцитами (іншими клітинами імунної системи) після чого розвивається запалення печінки. Організм залишається беззахисним перед таким грізним ворогом.

З часом вірус проникає у інші гепатоцити, тканини печінки заміщуються рубцями

Клітини печінки мають здатність до регенерації, але у різних людей організм реагує по-різному. З часом вірус проникає у інші гепатоцити, тканини печінки заміщуються рубцями та розвивається цироз.

На сьогодні найбільш відомими є віруси А (хвороба Боткіна), В, С, Д та Е. Вакцини є лише від А та В.

ХАРЧУВАННЯ — ЦЕ ЧАСТИНА ЛІКУВАННЯ

При вірусному гепатиті надзвичайно важливе значення має стан імунної систем.

Тому необхідно, щоб харчування сприяло відновленню імунної системи та підтримувало її здатність захищати клітини печінки, запобігало та усувало аутоімунні реакції.

Здоров'я імунної системи не залежить від прийому якихось "імуностимуляторів" чи "імуномодуляторів", а від харчування, в якому присутні повноцінні легкозасвоювані білки, складні вуглеводи, корисні жири, вітаміни, в першу чергу, вітамін С.

Дефіцит важливих нутрієнтів є основною причиною виникненню вторинного імунодефіцитного стану

Жоден медикаментозний комплекс не в змозі зрівнятись з лікувальним ефектом збалансованого, повноцінного харчування.

Дефіцит важливих нутрієнтів є основною причиною виникненню вторинного імунодефіцитного стану!

ЛЕГКОЗАСВОЮВАНІ БІЛКИ І НЕЗАМІННІ АМІНОКИСЛОТИ — ХАРЧОВІ ЛІКИ ДЛЯ ПЕЧІНКИ

Одним із таких важливих нутрієнтів є білок (про це я писала в своєму попередньому пості). Нагадаю, що білок складається із різних амінокислот, як кубік рубіка з різнокольорових кубиків. Особливо важливими є 8 амінокислот, які називають #незамінними тобто такими, які ми маємо одержати з готовими продуктами, бо наш організм їх не може виробити ні за яких обставин.

Найкращим представником білка, який містить всі незамінні амінокислоти і до того ж, у найкращому співвідношення для організму людини, є яйце. Тому яйця повинні бути щодня в раціоні людей, які перенесли вірусні гепатити. Це і парові омлети, і яєчні кашки (готують з молоком), і яйця нам'ямо, пашот і т.д.

Також хорошим джерелом білка є нежирне подрібнене/мелене м'ясо, печінка у вигляді тефтельок, паштетів, пюре, фрікадельок і т.д. Чому подрібнене? Бо амінокислоти тоді краще засвоюються. Те саме стосується і риби.

Корисними є кисломолочні продукти: йогурти, ацидофілін, кефір, кисломолочні сири.

І ЩЕ ДЕЩО ПРО АМІНОКИСЛОТИ

Аргінін та лізин — вони збільшують кількість Т-лімфоцитів-кіллерів, імунних клітин та масу вилочкової залози.

Аспарагінова та глутамінова кислоти — посилюють роботу вилочкової залози, яка безпосередньо впливає на активність імунних клітин.

Глутаміну багато у нежирному м'ясному бульйоні, тому на ньому можна готувати овочеві супи.

ФЕНОЛЬНІ СПОЛУКИ, ВІТАМІН С І АНТИОКСИДАНТИ

Ще один важливий нутрієнт — вітамін С: його потребують клітини імунної системи. Наприклад, в нейтрофілах (один із видів лейкоцитів, які беруть участь захисних реакціях організму) кількість вітаміну С в 150 разів вища, ніж у плазмі крові.

Вітамін С у таблетках не має тієї активності, яку має вітамін С із природніми кольоровими пігментами

Настій шипшини, перець болгарський, листя петрушки, смородина, апельсини. Ще раз нагадую, що чистий вітамін С у таблетках не має тієї активності, яку має вітамін С із природніми кольоровими пігментами — жовтими, червоними, зеленими.

Ці пігменти називають синергістами, тобто підсилювачими вітаміну С.

До них відносяться:

Цибуля зелена та фіолетова.

Плоди цитрусових та внутрішня шкірка цитрусових

Селера, петрушка

Вишня, малина, суниці, виноград

Капуста, томати.

Паростки пшениці, кукурудзи, ячменю.

Зелений та чорний чай

Кава.

Безпідставною та не обгрунтованою єа заборона деякими лікарями вживати чай та каву після перенесення вірусних гепатитів.

Завдяки біологічно активним сполукам, таким, як теїни чаю та кофеїн кави, епігалокатехіни зеленого чаюсповільнюється фібротизація та покращуються процеси відновлення клітин печінки.

До речі, вітамін С не відкладається в запас, тому кожен прийом їжі треба доповнювати чи склянкою настою шипшини, чи декількома ложками смородини, чи зеленню петрушки.

ПОВІЛЬНІ ВУГЛЕВОДИ І ПРОТИЗАПАЛЬНІ ЖИРИ

Доповнювати білкові страви мають страви із складних вуглеводів: овочів та каш.

Якщо вага схильна до надмірної, акцент роблять на овочах (капуста, перець, морква, гарбуз, томати, ягоди).

Якщо вага схильна до зниження, тоді акцент роблять на кашах: гречаній, вівсяній, пшоняній, бурому рисі.

Жири необхідно вибирати здорові і, головне, без надмірностей

Для людей, які перенесли вірусні гепатити худнути різко не можна, тому що дефіцит калорій може підсилювати стеатоз (відкладання жиру в клітинах печінки і погіршувати перебіг вірусного гепатиту).

Жири необхідно вибирати здорові і, головне, без надмірностей — переважно жир, який входить до складу продуктів, наприклад, яєць з рідким жовтком, м'яса, риби, кисломолочних. З оліями потрібно бути обережними, особливо з тими, які окислюються - тобто 1 столову ложку в день.

Додатково можна приймати омега-3 жири, оскільки вони активують роботу імунної системи.

Надмір тугоплавких насичених жирів (твердого яловичого, баранячого жиру) та транс-жири пригнічують активність імунної системи.

ЛІКУВАЛЬНИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ

Величезне значення має спосіб життя, спрямований на збалансування імунної системи:

- Виключення алкоголю

- Відмова від смаженої їжі, заміна її на варену, парову, тушковану, запечену

- Відмова від куріння

- Не вживання без потреби ліків (лише за приписом лікаря)

- Запобігання дисбіозу кишечника та закрепам

- Уникання голодування

- Уникання надмірних психоемоційних навантажень

- Повноцінний сон (лягати і прокидатися в один і той сами час)

-Запобігати гельмінтозам.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі