Сеул зробив свій хід. В Кремлі захвилювалися

Навіть Медведєв знову згадав про "ядєрний пєпєл"

Президент Південної Кореї заявив щодо можливості постачання Україні зброї. Так, в заяві нічого конкретного. Так, позначення термінів можливого постачання описово, через формулювання "якщо виникне ситуація, з якою міжнародне співтовариство не може миритися, наприклад будь-який широкомасштабний напад на мирних жителів, масове вбивство чи серйозне порушення законів війни, нам може бути важко наполягати лише на гуманітарній чи фінансовій підтримці" – це, з одного боку, ні до чого не зобов'язує Корею і не дає нам підстав на щось розраховувати.

Отже, Корея фактично будь-якого моменту будь-яку дію Росії може назвати такою, з якою "миритися більше не можна", і просто почати постачати нам зброю

Але з іншого боку, саме цей вибір формулювань для приводу "підтримувати ширше" відкриває Кореї максимально широке поле для маневру. "Будь-який широкомасштабний напад на мирних жителів, масове вбивство чи серйозне порушення законів війни" – все це вже є понад рік. Зафіксоване, доведене, оприлюднене на цілий світ. Отже, Корея фактично будь-якого моменту будь-яку дію Росії може назвати такою, з якою "миритися більше не можна", і просто почати постачати зброю. Без додаткових пояснень чи узгоджень.

Хоча визначальним, мабуть, буде все ж рішення США як головного партнера Кореї. І головного гаранта її безпеки. Ядерна Північна Корея надто близько, від кордону з азійськими божевільними до Сеулу лише 50 км, це в зоні прямої артилерійської досяжності. Тож максимально хороші стосунки з партнером, котрий оперативно зможе закатати взагалі всю Північну Корею в ґрунт за перших же ознак прямого нападу, – дуже важливо для Південної Кореї.

А щодо чергових погроз від Дмитра "ядєрний пєпєл" Медведєва, що Росія почне постачати зброю КНДР, якщо Південна Корея підтримуватиме зброєю Україну, – це звичний пшик. Бо, з одного боку, Кім Чен Ин має і без Росії абсолютно все необхідне, якщо раптом таки вирішить атакувати Сеул. Кремлю насправді просто нема чого запропонувати йому зі зброї.

Спроба Кремля плюнути в сеульське кімчі завершиться для Росії дуже сумно

З іншого боку, саме Південна Корея – ключовий виробник танкерів-газовозів. А Путін якраз зазначив стратегічну задачу для газової галузі Росії на найближчий час: перейти на постачання зрідженого газу танкерами замість використання підсанкційних газогонів. Власного виробництва танкерів в Росії немає – тільки крупноблочна збірка якраз з корейських складників. Плюс Росія через санкції мусить орієнтуватись на "паралельний імпорт" дуже багатьох деталей, а для чіпів та інших високотехнологічних товарів, що недоступні з Китаю, джерело знов ж таки Південна Корея. І спроба Кремля плюнути в сеульське кімчі завершиться для Росії дуже сумно.

Висновок: заявлена позиція Сеула загалом позитивна для України, хоча поки без конкретики. Реакція на цю заяву Росії з високою ймовірністю додатково обмежить можливості самої Росії, а не погіршить становище Південної Кореї.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі