Мистецтво малих кроків. Пʼять простих дій для покращення здоров'я

Більшість хвороб можна уникнути, якщо почати піклуватись про себе просто зараз

Вчора був всесвітній День здоров'я. Я вірю, що Україна колись таки стане однією з блакитних зон світу, країною не лише воїнів, але й довгожителів.

У ХХІ столітті, як і 5 тис. років тому, найціннішим багатством залишається здоров'я. На жаль, жодні технології, жодні гроші світу не здатні відновити здоров'я, коли воно втрачене: ми знаємо безліч історій, коли, маючи все, люди таки не могли купити здоров'я – Стів Джобс, наприклад.

Здоров'я – це не рахунки, які ви платите в дорогих клініках, а багато маленьких кроків та щоденної праці

Здоров'я – це не разова сума грошей і не рахунки, які ви платите в дорогих клініках, а багато маленьких кроків та щоденної праці. Ми сміємося із так званого здорового харчування: мовляв, скільки там того життя. П'ємо алкоголь, бо, бачте, у нас стрес, палимо, бо "нічого не можу з цим зробити".

Ми вважаємо, що пробіжка чи годинка на спорт – це марнування цінного часу, який можна використати з більшою користю, ніж згинати-розгинати руки та ноги. І переконуємо себе, що почуваємося свіжими навіть після 5 годин сну. А коли із нами чи нашими близькими щось трапляється, коли загроза здоров'ю та життю серйозна, то вмить виявляється, що неважливим є все, окрім того, що ми називаємо здоров'ям.

Я багато років працювала з важкими пацієнтами у відділенні інтенсивної терапії, з післяопераційними хворими і точно скажу, що більшість їхніх станів можна було уникнути.

Саме зараз, коли ви живі, почніть робити ці малі кроки:

• якщо не звикли рухатись, зранку пройдіться швидким кроком на свіжому повітрі;

• їжте свіжі овочі та зелень щодня, горіхи, ягоди; їжте рідне, українське і не ведіться на "заморські" суперфуди. Їжте просто, що можна їсти сирим, їжте сирим. Не смажте;

• інколи не їжте, це також корисно;

Рух "ремонтує" всі поломки в обміні речовин, захищає від безлічі хвороб

• навантажуйте ваше тіло рухом. Рух "ремонтує" всі поломки в обміні речовин, захищає від безлічі хвороб, додає здорових років до життя;

• бережіть голову, свій мозок. Одним з найкращим відпочинків для нього є 7-8-9-годинний сон (у всіх різні потреби). Без присутності телевізора, світла та екрану телефона;

Здоров'я кожного з нас – це пазл із мільйонів інших пазлів у міцності нашої країни. Як наші воїни захищають Україну, так і ми маємо захищати наше здоров'я. І нехай буде з нами сила!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі