Картопля з оселедцем: проста їжа, яка дасть фору суперфудам

Думаєте, що лише лосось з авокадо та чіа можуть бути корисними?

"Оселедець на столі – лікар в стороні", – кажуть шведи. Шведам вірити можна. Проста їжа може бути дуже смачною, давати тілу сили і здоров'я. Це все вигадки, що тонко нарізане авокадо з лососем, насінням чіа та ягодами годжі – суперздорова та "чиста" їжа. Це просто ще один тимчасовий тренд в харчуванні.

Звісно, ви можете їсти і таке. Але маю для вас щось набагато краще: беремо зварену в мундирі картоплину, не гарячу, а охолоджену до кімнатної температури, щоб стала цупка, розрізаємо. Поруч кладемо шматок жирної-прежирної скумбрії чи оселедця. Туди ж на тарілку – салат із свіжої або квашеної капусти. А на десерт – чорні ягоди та чорна кава.

В картоплі присутні всі 20 амінокислот. Тим, хто постить, дуже раджу включати картоплю в мундирі в свій раціон

Що ж тут корисного? О, багато чого. Картопля в мундирі – це резистентний крохмаль, тобто стійкий до миттєвого засвоєнню у вигляді молекул цукру. Тобто це ті самі дуже потрібні нам складні, повільні вуглеводи. Вони не піднімають різко рівень цукру в крові, корисні для бактерій, які живуть у товстому кишечнику (біфідо- та лакто-). Крім того, в картоплі присутні всі 20 амінокислот. Тим, хто постить, дуже раджу включати картоплю в мундирі в свій раціон.

Далі – морська риба. Я купую у вакуумній упаковці, вона там особливо жирна. Оселедець або скумбрія. Це легкозасвоюваний білок, таурин, який дає енергію, запобігає злипанню тромбоцитів, бере участь в утворенні жовчі, сприяє синтезу нейронів. А також омега-3, холін, що мають антисклеротичну дію; містять йод, який сприяє виробленню гормонів щитовидної залози.

Капуста – це джерело індол-3-карбінолу, який має протизапальний та антираковий ефекти

Капуста – джерело індол-3-карбінолу, який сприяє нормальному циклу всіх фаз детоксикації в печінці, має протизапальний та антираковий ефекти, живить корисну мікрофлору. Буряк та морква – це каротиноїди, бетаїн і багато інших цінних речовин, про які я вже багато писала.

Ну і ягоди – поліфеноли в чистому вигляді. А з кавою – подвійні поліфеноли.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі