Великий піст. Як харчуватися із максимальною користю

Великий піст. Як харчуватися із максимальною користю

Відучора у православних християн почався Великий піст, який триватиме до 15 квітня. Григорій Сковорода казав, що піст – "наймиліша, найугодніша Богу річ", а народне прислів'я нагадує: "Постись духом, а не тільки брюхом".

Щороку багато людей дотримуються Великого посту, а оскільки це досить тривалий час, давайте уточнимо, на що звернути увагу при складанні раціону.

Білки під час посту

Чому це важливо? Тому що під час посту з раціону вилучаються білки тваринного походження: м'ясо, риба, молочні, яйця. Саме в цих продуктах містяться всі амінокислоти, в тому числі всі незамінні, тобто такі, які організм самостійно виробити не може. Мало того, що не може виробити, саме ці амінокислоти потрібні для життєво важливих функцій в організмі: виробництва імунних клітин, ферментів, оновлення клітин та багато іншого. Звісно, білки (які складаються з блоків – амінокислот) є також і у продуктах рослинного походження.

Але в рослинних:

1. Не завжди є всі 20 амінокислот.

2. Не завжди є незамінні, або, якщо і є, то в надзвичайно малих кількостях.

Тому, щоб одержати всі цінні амінокислоти, треба поєднувати продукти рослинного походження. Про це читайте нижче.

Глутамін живить клітини кишечника, забезпечуючи їхню здатність не пропускати хвороботворні бактерії, забезпечує хороше засвоєння поживних речовин і захищає від запалення

Глутамін для імунної системи

Однією з дуже важливих амінокислот для нормальної роботи імунної системи є глутамін. По-перше, він живить клітини, які дозрівають, даючи їм АТФ (енергію). По-друге, живить клітини кишечника, забезпечуючи їхню здатність не пропускати хвороботворні бактерії, та забезпечує хороше засвоєння поживних речовин і захищає від запалення. По-третє, глутамін є донором азоту для синтезу всього білка в організмі (а це синтез ферментів, гормонів, нейромедіаторів, РНК, ДНК, захист від мутацій). І по-четверте, глутамін сприяє очищенню нейронів від накопичення токсичного аміаку (при тривалих нейропсихічних навантаженнях).

Глутаміну найбільше в нежирному неміцному бульйоні, м'ясі, яйцях, молоці та рибі.

Але ж піст, можна лише рослинні білки. Тому це: бобові, червона капуста, шпинат і петрушка (найбільше). Далі йдуть різні горіхи. Додам, що червону капусту можна тушкувати, робити різні овочеві рагу.

Лайфхак: змеліть різні горіхи та насіння (волоські, кеш'ю, мигдаль, кедрові, насіння соняшника), додайте розтоплений чорний шоколад, скатайте кульки. Коли затверднуть – поскладайте в суху скляну банку і щодня їжте, як доповнення до основної страви.

Якщо на бобові та гриби є реакція з боку системи травлення (здуття, дискомфорт), тоді робіть акцент на білках картоплі, поєднаних із білками каш (картопля запечена + каша із запеченими овочами).

Можна доповнити раціон рослинним білком, краще вибирати комбіновані.

Якщо є хронічне захворювання або людина ослаблена, раціон можна доповнювати молочними продуктами та яйцями.

Мінерали та вітаміни для імунної системи

– селен з вітаміном Е сприяють виробництву антитіл. Селену багато в грибах, особливо, білих та гливах, , пшеничних висівках, пивних аптечних дріжджах;

– цинк сприяє загоєнню ран, зміцнює здатність шкіри не пропускати різних збудників. Його багато в кедрових горіхах, насінні соняшника, висівках пшеничних та житніх, какао-порошку та чорному шоколаді, фініках, ожині, малині, гранатах;

– омега-3 зменшують виробництво молекул запалення та сприяють кращій рухливості імунних клітин – нейтрофілів до місця запалення. Омега-3 – це горіхи волоські, насіння льону, чіа, лляній та конопляній олії.

Поєднуйте різні крупи. До круп при приготуванні додавайте мелені в порошок висівки

Лайфхак: їжте різноманітну їжу.

Поєднуйте різні крупи. До круп при приготуванні додавайте мелені в порошок висівки.

– крупи готуйте з грибами;

– з квасолею;

– із розмороженим зеленим горошком;

– з тофу;

– часто вживайте запечену чи варену в мундирі картоплю – в ній є всі амінокислоти, але у малій кількості, тому картоплю готуйте з грибами.

Щоб амінокислоти грибів краще засвоювалися, робіть з низ паштет, котлетки – тобто максимально подрібнюйте. Додавайте трохи квашених овочів до страв – в квашених овочах є молочна кислота, яка сприятиме кращому засвоєнню поживних речовин з рослинних продуктів. Тобто з кожним прийомом їжі вживайте якусь білкову страву.

Важливо!

– їжте частіше, але меншими порціями – організму потрібен час на адаптацію та налаштування на перетравлювання їжі з більшою кількістю клітковини;

– вживайте їжу в теплому вигляді, тепла їжа сприяє виділенню жовчі та кращому засвоєнню їжі;

– менше смажте, більше тушкуйте та запікайте;

– в готові страви додавайте трохи нерафінованої олії – оливкової або соняшникової;

– додавайте спеції та пряні трави – в них багато біологічно активних речовин, які сприяють перетравлюванню та засвоєнню їжі.

Піст – це корисна річ. При різноманітному раціоні ми маємо змогу вживати більше клітковини, яка має оздоровчо-лікувальну дію, більше різнокольорових продуктів, які наповнені антиоксидантами та протизапальними речовинами, нормалізувати процеси обміну речовин (цукор в крові, тиск, вагу). Тому нехай цей піст додасть сили та терпіння українському народу продовжувати робити святу справу.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі