Тарілка кохання. Які продукти підвищують лібідо

І не лише продукти – розповідаю про спосіб життя, що дозволить залишатися суперкоханцями у бідь-якому віці

Недавно був День святого Валентина, він промайнув десь серед інших новин, і сьогодні про нього вже забули. Але тема кохання не зникає, і людині властиво вірити, що існують якісь засоби, які можна з'їсти, випити чи втерти – і вони зроблять нас суперкоханцями.

Почнемо з того, що люди всі різні, й рівень статевого потягу – також справа індивідуальна.

Від чого ж залежить лібідо?

По-перше, від рівня гормонів: у чоловіків – чоловічих (тестостерон), у жінок – жіночих (естрогени). Обидва виробляються у чоловічому та жіночому організмі, лише в різних кількостях. В молодому організмі гормони зазвичай "бушують", але з віком їх стає менше, більше залишається місця та часу для романтичних вечерь при свічках, келиха вина, квітів та іншого.

По-друге, від спадковості – а точніше, від варіанту гена D4: у тих, в кого він є або активність його висока, ті мачо і молоді вовчиці. Але таких значно менше.

По-третє, від психологічного стану, виховання, стресів, тривожності, конфліктів у сім'ї, безсоння, депресії тощо. А також від ліків (заспокійливих, антидепресантів, деяких засобів для зменшення апетиту).

Вважається, що низькорослі та темноволосі, які живуть в теплому кліматі, більш "гарячі", ніж високі блондини з холодного клімату

По-четверте, від антропологічних властивостей – вважається, що низькорослі та темноволосі, які живуть в теплому кліматі, більш "гарячі", ніж високі блондини з холодного клімату.

Чи існує дієта кохання?

Нагугливши в інтернеті, чого тільки не прочитаєш! І що треба їсти овочі та фрукти, які по формі нагадують дітородні органи, і їсти ластівчине гніздо, яке має магічні властивості, їсти устриці та краби – і тоді буде все зашибісь.

Якщо систематизувати наукову літературу, то є основні рекомендації, дотримання яких гарантує хороші умови для цілорічного дня Валентина.

Занадто велика чи занадто мала вага мають негативний вплив на сексуальну функцію, зменшують синтез статевих гормонів

Тримайте свою вагу в нормі. Занадто велика чи занадто мала вага мають негативний вплив на сексуальну функцію, зменшують синтез статевих гормонів. Особливо поганий вплив ожиріння. При ожирінні в ділянці талії синтезується фермент ароматаза, яка перетворює чоловічий гормон тестостерон на жіночий естроген, сприяє утворенню "поганого" холестерину та спричинює так зване стерильне запалення в усьому організмі. Надмірна кількість жиру погано впливає на серцево-судинну та метаболічну функцію.

Тютюнопаління, зловживання алкоголем, психоактивними речовинами та хронічний стрес призводять до розвитку статевої дисфункції у віддаленій перспективі.

Будьте фізично активні. Фізична активність покращує стан ендотелію – внутрішньої стінки судин, та підсилює можливість організму виробляти речовину під назвою оксид азоту (NO). Це і прогулянка, і легкий біг підтюпцем, і різні вправи, включно із силовими (мінімум двічі на тиждень).

Чи є якісь особливі продукти та страви, які сприятимуть романтичному настрою?

Спочатку розкажу про ті, які знижують лібідо.

Тут знову фігурує цукор. Надмірність в солодощах погіршує роботу ендокринної системи, яка відповідає за синтез статевих гормонів. Особливо, якщо є надмірна вага, тоді виробляється білок глобулін, який зв'язує статеві гормони і виводить їх з організму, не даючи змоги виконувати свої функції.

Нездоровий жир, в першу чергу трансжир (цукерки з кремовою начинкою, магазинна випічка, маргарини, фастфуд, страви з декількоразовим розігрітим жиром, чіпси, крекери тощо. Для синтезу статевих гормонів необхідні жири, зокрема, холестерин, а трансжири блокують цей процес.

Не готуйте їжу у посуді з пошкодженим тефлоновим покриттям: там є перфтороктанова кислота, яка блокує рецептори чоловічих статевих гормонів

Не готуйте їжу у посуді з пошкодженим тефлоновим покриттям: там є перфтороктанова кислота, яка блокує рецептори чоловічих статевих гормонів. Ця речовина може також міститися в деяких пакетах для приготування попкорну у мікрохвильовці.

А тепер про продукти, які посилюють лібідо.

Годуйте свій мікробіом кишечника пребіотиками та пробіотиками. Таку "їжу" люблять наші кишечні бактерії, особливо лактобацили reuteri. Вони сприяють синтезу статевих гормонів. Тому їжте квашені овочі щодня, можете готувати домашній квас і взагалі квасити все, на що здатна ваша фантазія.

Вибирайте легкозасвоювані нежірні білки – яйця, зрілий сир, кисломолочні продукти, рибу, нежирне м'ясо, морепродукти.

Вживайте страви, багаті цинком, бо цинк потрібен для нормальної роботи чоловічих статевих залоз. Нежирне м'ясо, печінка, какао, яйця, тріска.

Обов'язково вживайте вітаміни С, Є та омега-3 жири: вони захищають статеві клітини від передчасного старіння

І, звісно ж, вітаміни С, Є та омега-3 жири: вони захищають статеві клітини від передчасного старіння. Тому ягоди, цитрусові, напій з шипшини, петрушка, перець болгарський, капуста свіжа (віт С) та різні маслянисті продукти: горіхи, насіння, морська жирна риба холодних вод, морепродукти.

Для жінок у віці 35-40+ – фітогормони (сир тофу, екстракти конюшини, соєві естрогени та інші продукти), а для чоловіків – навпаки, уникати продуктів з естрогенами.

Піклуйтеся про свої судини, перевіряйте їхній стан (перевіряйте ЕКГ, ліпідограму, ІМТ, об'єм талії, показники глюкози, артеріального тиску), бувайте щодня на свіжому повітрі, рухайтеся, і любов буде з вами завжди!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі