Три ключі до правильного харчування і міцного здоров'я

Здорова їжа необов'язково має бути інстаграмною та дорогою

Поговоримо про "хімію" їжі. Велика увага до харчування, розмаїття дієт і супердієт свідчить про те, що люди розуміють: їжа – це те, з чого будується наше тіло, клітини, від чого залежить їхня робота.

Мабуть, вам не раз доводилося бачити інстаграмні тарілки (ох, вибачте, боули!), наповнені виключно "суперфудами": тоненько нарізаним авокадо, диким червоним лососем, ягодами годжі та лохини та ростками зелені. Але чи варто це копіювати?

Мрія про ідеальну їжу, яка буде містити лише корисні речовини і допоможе людині зробитися більш досконалою, існувала давно, ще в давні часи – почитайте грецьку міфологію про нектар та амброзію, їжу богів.

У 1979 році вчений Helmut Haenel описав ряд захворювань, причому дуже важких, що були пов'язані з дефектним харчуванням. Дефектне харчування є причиною порушень фізичного та розумового розвитку людини, зниження її так званих фізіологічних стандартів.

Французький хімік Марселен Бертло був переконаний, що досконале харчування майбутнього – це коли через вену в кров будуть поступати синтезовані корисні речовини

Нагодувати суперїжею і зробитися майже напівбогами пропонував людству французький хімік Марселен Бертло: він був переконаний, що досконале харчування майбутнього – коли через вену, напряму в кров будуть поступати синтезовані корисні речовини, минуючи травний тракт.

Але експериментальна наука довела, що нічого зайвого в нашому організмі немає і що наш кишечник – це надзвичайно важливий орган, який впливає і на стан здоров'я, і на тривалість життя. І для кишечника необхідні саме баластні речовини – те, що ми називаємо клітковиною, ті "вижимки", які залишаються, коли вичавити сік із будь-яких рослинних продуктів (всі овочі, фрукти, ягоди, листя, бобові, гриби і різне листя).

Є клітковина груба, яку ніякі мікроорганізми не з'їдять, є ніжна, яку вони з'їдають без залишку. І кожний вид клітковини щось робить корисне для нашого тіла.

Якщо організм позбавити баластних речовин, хвороботворна бактеріальна мікрофлора почне виробляти велику кількість ендотоксинів

Якщо організм позбавити баластних речовин, хвороботворна бактеріальна мікрофлора почне виробляти велику кількість ендотоксинів, а корисна для організму – навпаки, менше захисних речовин.

Більше того, у процесі еволюції самі баластні речовини включились в ряд функцій організму, зокрема в обмін стероїдів. Наприклад, споживання цільнозернового або висівкового хліба веде до зниження рівня холестерину, співставне з результатом введення холестеринознижуючих препаратів. Пояснення цього феномена полягає в тому, що обмін холестерина, жовчних кислот та стероїдних гормонів взаємопов'язані.

Наше харчування має бути різноманітним, але це не означає, що дорогим. Різноманітність, збалансованість (щоб були рослинні продукти, білкові і трохи жиру), помірність – це три ключі до правильного харчування і міцного здоров'я на довгі роки.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі