Табуретка під Путіним нещадно хитається

Він розуміє це, тому відчайдушно шукає варіанти висковзнути з ситуації

Невеличкі підсумки вчорашнього "преспідходу" Володимира Путіна – підсумкової пресконференції на 12 питань, яка мала замінити звичний формат повноцінного річного звернення.

Ймовірно, звіти на колегії Міноборони РФ були достатньо об'єктивними (і, відповідно, геть не оптимістичними), якщо Путін в рамках пресконференції явно загравав з темою миру і завершення війни.

Путін довго і різноманітно переконував, що мир – це добре, що він завжди хотів миру і всіма силами прагне миру. І навіть майже пустив сльозу за "патріотичною молоддю", котра йде воювати. Тобто вкинув меседж для оцінювання реакції різних груп росіян на "мирну угоду заради чудової патріотичної молоді Росії, щоб вона більше не гинула на війні".

Повернення до мирного формату функціонування влади й суспільства практично негайно висмикне табуретку з-під ніг кремлівського диктатора

Так, війна – це зараз єдине, що дозволяє Путіну ще якось контролювати ситуацію в країні. Повернення до мирного формату функціонування влади й суспільства практично негайно висмикне табуретку з-під ніг кремлівського диктатора. Тож за війну Путін триматиметься до останнього. Але, вірогідно, тепер перейде до постійного маніпулювання своєю "згодою на мир" – щоб максимально розтягнути період контрольованої ситуації і доступу до екстремальних важелів контролю невдоволених груп.

До речі, цілком ймовірно, що Путін в ході підготовки пресконференції встиг отримати ще й звіти ФСБ стосовно настроїв бізнесу – і ці звіти також змалювали дуже невеселу картину. Бо Путін заявив, що "санкції запровадили, щоб налаштувати бізнес проти держави" – але "панівна більшість представників бізнесу – патріоти Росії". Це, очевидно, насправді означає, що вже і бізнес, а не тільки чиновництво, серйозно невдоволений Путіним і результатами його рішень.

Є ймовірність, що Путін міг вже оцінювати можливість бодай часткової конфіскації фінансів і "продразвьорсткі" нелояльних олігархів

Крупний російський бізнес взагалі сформував повноцінну фронду, якщо судити з репліки Путіна "[Бізнесу] працювати потрібно ефективно та належно сплачувати податки, зовсім необов'язково при цьому мати заарештований корабель або замок за кордоном – а люди, які більше цінують відносини з Заходом, ніж інтереси своєї країни, становлять небезпеку". Є ймовірність, що Путін міг вже оцінювати можливість бодай часткової конфіскації фінансів і "продразвьорсткі" нелояльних олігархів – але ризики явно зависокі. Тож обійшовся демонстрацією невдоволення.

В підсумку, четверговий виступ Путіна продовжив тенденцію демонстрування тихої паніки і пошуку варіантів висковзнути з ситуації.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі