Який зв'язок між сніданком, маркетингом та зайвою вагою

Чи дійсно перший прийом їжі настільки нам необхідний?

Наука – річ непроста, а наука про харчування – ще й достатньо молода. В багатьох країнах світу, включаючи Україну, нутриціологія не є медичною дисципліною, лікарі не вивчають нутриціологію, а нутриціологи не вивчають медицину.

До цього часу тема харчування не здається настільки важливою, щоб її глибоко викладати лікарям всіх спеціальностей, тому до цього часу пацієнтам щодо харчування в листку призначень пишеться лише одне речення: стіл №5 чи №9 (по-моєму, навіть ці цифри пишуться навмання).

Тому всі допускаються помилок, бо сліпо слідують певним стереотипам, не намагаючись піддати їх аналізу.

Одним із таких харчових стереотипів є міф про суперважливість сніданку

Одним із таких харчових стереотипів є міф про суперважливість сніданку.

Кожен з нас, без перебільшення, чув і не раз, що сніданок необхідний настільки, що якщо його пропускати, то почнуться якісь серйозні проблеми із здоров'ям, зокрема ожиріння, чи утворяться каміння в жовчному, чи просто не буде "варити" голова.

Багато моїх пацієнтів розповідають, що прокинувшись і сходивши в туалет, одразу йдуть на кухню і снідають. Прямо одразу. Інколи є душ, рідше – зарядка чи спортзал.

Нічого обов'язкового для всіх в харчуванні немає. Як немає заборонених продуктів.

Почнемо з того, що метаболізм (обмін речовин) – це система різних біохімічних перетворень, внаслідок яких харчові речовини потрапляють в організм, засвоюються та зазнають перетворень всередині клітин, а продукти обміну виводяться у зовнішнє середовище. Обмін речовин – необхідна умова існування живих організмів. І на цей процес впливають різні фактори, але далеко не сніданок. Тобто вживаючи чи не вживаючи сніданок, ми не можемо якось кардинально змінити наш обмін речовин – це було б занадто банально для такої складно організованої системи, яка пройшла горнило еволюції.

За обмін речовин відповідають наші гени, мікробіом, гормони, вплив стресу і багато інших факторів – але не сніданок

За обмін речовин відповідають наші гени, мікробіом, гормони, склад їжі, вплив стресу і багато інших факторів. Ми не є однаковими машинами, ми по-різному реагуємо на однакові продукти. Тому і рекомендації не можуть бути для всіх однаковими.

Чи правильним є твердження, що ми швидко набираємо зайву вагу, пропускаючи сніданок? Перед тим, як відповісти на це запитання, нагадаю, що у кожної людини – своє уявлення про сніданок. Не кажучи вже про традиції країни, сім'ї і просто смакові уподобання.

Хтось любить кашу, хтось – яйця із сосисками, тост із маслом та сиром, хтось обмежується лише кавою. І подальший день у кожного різний: хтось весь день сидить за комп'ютером, а хтось качається в спортзалі чи вантажить снаряди.

Лише у 2019 році у British Medical Journal був оприлюднений систематичний огляд і метааналіз досліджень результатів пропущеного сніданку. До уваги взяли 52 дослідження, на які спирались харчові рекомендації багатьох країн. І виявилося, що більшість з них не відповідали вимогам проведення експерименту, тому їхнім висновкам довіряти не можна. Із тих 11, які залишились, не виходило, що сніданок якось впливає на обмін речовин. Скоріше навпаки – виходило, що пропуск сніданку може бути хорошою стратегією для того, хто бажає знизити масу тіла.

Звідки ж ростуть ноги в рекомендаціях обов'язкового сніданку?

У 1895 році, коли вперше були винайдені кукурудзяні пластівці, Джоном Харві Келлогом, який був директором санаторію, почав популяризувати ідею корисності пластівців на сніданок. Kellog's і досі популярні на сніданок. У 20-х роках минулого століття ідея "великого" сніданку, де є бекон, яйця і купа всього іншого набула великої популярності. Але мало хто знає, що в Америці впав продаж бекону, і треба було швидко підняти популярність цього продукту.

Фраза "сніданок – найважливіший прийом їжі" – не більше, ніж маркетинговий хід

"Сніданок – найважливіший прийом їжі". Ця фраза почала поширюватися у 1944 році компанією General Foods, яка випускала горішки із родзинками. Саме в 1944 році для більшої віри додали фразу "експерти з харчування кажуть, що сніданок – найважливіший прийом їжі за день".

Прогрес не стоїть на місці. Методики харчових досліджень вдосконалюються, до уваги приймаються ті дослідження, які охоплюють велику кількість людей і які тривають роками.

Що буде, якщо ми пропустимо сніданок? Ми продовжимо інтервал, протягом якого ми не їмо, що дозволить знизити рівень інсуліну. Ми оздоровимо свій мікробіом. У мікробів нашого кишечника, як і у всього живого, є свій добовий ритм.

Чи можна снідати? Так, якщо вам так зручно і комфортно. Але має значення, що їсти. На забувайте вживати овочі з кожним прийомом їжі, додавати листову зелень та ягоди, ростки зернобобових, продукти ферментації: квашену капусту, йогурт, пармезан. Не забувайте про прянощі та пряні трави: куркуму, базилік, розмарин. Хоча би раз-два на тиждень вживайте бобові та горіхи.

А ще – сніданок можна прекрасно поєднати з обідом.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі