Як сформувати в дитини здорові стосунки з їжею

Декілька лайфхаків для створення сімейних традицій і здорових харчових звичок

Вам може здаватися, що купувати продукти разом з дитиною, разом готувати та їсти – рутинні справи. А насправді вони можуть стати вашими особливими сімейними традиціями, і це було б прекрасно. Бо фундамент здорових стосунків з їжею закладається саме в сім'ї. Під час цих справ дитина легко й невимушено вчиться розуміти різницю між продуктами, їх смаками й текстурами на вашому прикладі.

Ось декілька лайфхаків для формування сімейних традицій і здорових харчових звичок.

1. Збирайтеся всією родиною на одну спільну трапезу в день та піклуйтеся про те, щоб на столі було все, що можна й дитині. Зробіть ці сніданки, обіди або вечері часом для спілкування, зокрема і про ті продукти, які стоять на столі. Запитайте, що хотіли б спробувати ваші діти. Такі розмови також закладають основи харчової поведінки. Але зводити бесіду тільки до теми продуктів не варто. Обговорюйте інші важливі для вашої родини речі, ідеї та плани, насолоджуючись їжею.

2. Введіть звичку ставити на стіл тарілку з овочами, зеленню, горіхами та ягодами. Ці продукти складають половину усього добового раціону, але діти рідко самі по собі люблять їх. Коли на одній таці лежать помаранчеві морквяні палички, насичено-зелена рукола й соковиті рожеві томати, вони як мінімум привертають увагу своїми кольорами. Дітей також зацікавлять різноманітні текстури. Запропонуйте їм розглянути, наприклад, рельєфний волоський горіх, гладеньке кеш'ю, шершавий мигдаль.

3. Спільне приготування їжі – чудова ідея. Знайдіть разом рецепт страви, яку родина давно хотіла скуштувати.

4. Не слід сваритися за столом. Складнощі на роботі, напружений графік, невдало складений іспит та інші неприємності – це ті теми, що можуть зіпсувати настрій будь-якій людині. Під час трапези краще їх уникати. Якщо суперечка стосується смакових уподобань дитини, не варто говорити: "Ти нічого не їси". Натомість краще почати обговорювати те, що смачно: "Я бачу, тобі до вподоби гречка. Тобі смачно їсти її просто з маслом або додати туди кольорові томати чері?"

5. Пролонговані вечері або трапези вихідного дня – це так приємно. Можна їх закінчити спільною прогулянкою або настільними іграми. Однак не завжди діти, особливо малі, готові до довгих посиденьок за столом. Часто їм вистачає і п'яти хвилин на їжу, а далі вони поспішають повернутися до своїх іграшок. Відпускайте їх, але скажіть, що будете раді, якщо скоро вони повернуться до сім'ї за стіл. Зі старшими дітьми краще одразу домовитися виділяти час: "Я люблю, коли ми снідаємо або обідаємо разом. Прошу тебе побути з нами 15 хвилин і поспілкуватися з родиною, це важливо для мене".

Слово "традиції" лише звучить так офіційно й серйозно, ніби потребує спеціальної довгої підготовки та дуже відповідального ставлення. Насправді ж до ваших особистих сімейних традицій можуть відноситися сервірування столу у вихідні зі скатертинами та свічками, виїзд усією родиною на ринок, приготування у певний день тижня улюбленої страви всієї родини, влаштування тижня італійської, тайської або грецької кухні, день, коли готує тато, або день, коли ви обідаєте у бабусь. Найголовніше, щоб ці традиції приносили задоволення всім членам родини, об'єднуючи вас за одним столом.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі