Через війну багато українців можуть залишитися без пенсії

Розбираємося, хто під загрозою

Нагадаю, як це працює. В Україні страховий стаж зараховується тільки зі сплатою ЄСВ у Пенсійний фонд. Проте з війною все змінилося, адже чимало людей залишилися без роботи й, відповідно, без нарахування страхового стажу. За даними Міжнародної організації праці, через російську агресію в Україні 5 млн людей втратили робочі місця.

Вони не можуть або не могли якийсь час сплачувати ЄСВ, а той термін, за який не було надходження, не зараховується до страхового стажу.

Виходить так, що люди, які втратили роботу вимушено, через війну, і не змогли знову працевлаштуватися або ж офіційно не оформилися у центрах зайнятості, просто фізично не можуть сплачувати ЄСВ. Страховий стаж пропадає. А згодом виникнуть проблеми з нарахуванням пенсії.

У нас щороку збільшується тривалість мінімального необхідного страхового стажу, щоб вийти на пенсію

Що в Україні не так з нарахуванням стажу? У нас згідно з пенсійною реформою Гройсмана–Реви 2016 року щороку збільшується тривалість мінімального необхідного страхового стажу, щоб вийти на пенсію. Цього року потрібно мати мінімум 29 років. Наступного буде 30.

За декілька років мінімально необхідний страховий стаж на вихід на пенсію зросте до 35 років. Ті, що зараз сплачують єдиний соцвнесок, не зможуть, наприклад вийти у 60 років на пенсію, якщо не буду відповідної мінімальної кількості років страхового стажу . Потрібно буде допрацьовувати, або докупати (22% від подвійної мінімалки за кожен страховий місяць).

Люди, які знаходяться в неоплачуваній відпустці, також не сплачують єдиного соціального внеску

Зверніть увагу, прихована загроза зараз є у тому, що більшість роботодавців відправляють своїх працівників у відпустку своїм коштом. Проте люди, які знаходяться в неоплачуваній відпустці, також не сплачують єдиного соціального внеску. Отже, страховий стаж знову ж таки не нараховується…

Як захистити працівників? По-перше, уряд в економічному плані має визначити пріоритетом відновлення робочих місць. По-друге, людей треба заохочувати офіційно оформлятися безробітними й ставати на облік в центри зайнятості. Це все – питання, які мають вирішуватися вже. Бо наслідків війни буде багато, й не хочеться мати серед них ще втрату пенсій.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі