Нова пенсійна система більш схожа на фінансову піраміду

Для запровадження накопичувальної системи повинні бути сприятливі умови. А у нас – війна

Незважаючи на війну і важку економічну ситуацію в Україні, знову почалися недолугі урядові розмови про запровадження загальнообов'язкової накопичувальної пенсійної системи. Хоча у наших східноєвропейських сусідів – Польщі, Угорщині, Чехії – в мирний час і при більш сприятливих економічних умовах не вдалося її запровадити.

Фахівці міжнародних фінансових організацій, зокрема МВФ і Світового банку, вказують, що для запровадження накопичувальної пенсійної системи повинні бути відповідні сприятливі умови. Наприклад, стале економічне зростання та значне збільшення доходів населення (хоча б кілька років поспіль), при цьому інвестиційний дохід від інвестування пенсійних активів має перевищувати рівень інфляції за рік хоча б на 3% (інфляція в цьому році 30%, в 2023-м уряд прогнозує теж 30%).

Крім того, мають бути низькі адміністративні витрати. Як свідчить досвід латиноамериканських країн (Аргентина, Чилі), у яких тривалий час функціонував другий рівень пенсійного забезпечення, високі адміністративні витрати в накопичувальній системі призводять до вкрай низького рівня результатів довгострокового інвестування і відповідно до суттєвого зменшення розміру пенсійних виплат.

Найбільшою проблемою є те, що в нас немає реальних державних гарантій збереження пенсійних накопичень

Найбільшою проблемою є те, що немає реальних державних гарантій збереження пенсійних накопичень. Натомість є велика загроза, що пенсійна накопичувальна система перетвориться на велику фінансову піраміду.

Повне економічне безглуздя! Проте Галині Третьяковій і Ко не терпиться віддати пенсійні грошики на прокрутку приватним страховим фондам і компаніям.

Перед тим, як прийняти рішення про запровадження примусової накопичувальної пенсійної системи, уряд має забезпечити такі умови:

– запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування не повинно мати негативного впливу на фінансове забезпечення солідарної пенсійної системи;

– забезпечення на належному рівні пенсійних накопичень та відповідних пенсійних виплат з накопичувальної системи потребує стабільного економічного зростання, значного підвищення рівня заробітної плати та зниження рівня інфляції в країні;

– гарантувати збереження пенсійних накопичень;

– на стартовому етапі впровадження накопичувальної системи мають бути вжиті такі заходи, які б унеможливили зловживання і завищені адміністративні витрати та запобігти негативним наслідкам запровадження накопичувальної пенсійної системи – перетворення її на сумнозвісну фінансову піраміду!

На першому етапі участь в накопичувальній системі повинна бути добровільною

При цьому елементи накопичувальної пенсійної системи можна запроваджувати і в рамках солідарної системи – йти від персонального обліку сплати ЄСВ до персональних пенсійних рахунків з правом наслідування пенсійних накопичень. На першому етапі участь в накопичувальній системі повинна бути добровільною.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі