У російських лібералів істерика: українці зазіхнули на святе

Дивно, але музей імперця Булгакова у Києві хочуть закрити. Чому б це?

У деяких російських лібералів істерика: українці "зазіхають на святе", хочуть закрити музей Булгакова в Києві.

Але що тут дивного? Булгаков до України має приблизно таке саме відношення, як Кіплінг – до Індії. Булгаков, як і Кіплінг, був представником імперської культури, який народився в колонії. Він також на все життя зберіг психологію колонізатора та відповідне ставлення до "повсталих племен", у тому числі до українців.

Творчість Кіплінга у незалежній Індії ігнорували 60 років. І лише у 2007 році вирішили відкрити музей у будинку, де він народився. Можливо, і в Україні через 60 років до Булгакова почнуть ставитись просто як до великого письменника і його музей перестане викликати відторгнення. Але під час війни з імперією це неможливо.

По роману "Біла гвардія" чітко видно, яке місце в житті Булгакова посідала Україна та українці

По роману "Біла гвардія" чітко видно, яке місце у житті Булгакова посідала Україна та українці. Позитивні герої роману, російські офіцери, за якими ховається автор, його родичі та друзі, поводяться як колонізатори, взяті в облогу народом колонії, що повстав проти них, тобто українськими селянами. На свої сили надії немає. Занадто мало їх у порівнянні з ворожою масою повсталих. Усі надії колоніальних офіцерів крутяться навколо допомоги інших, більш могутніх колонізаторів: німців, французів, англійців. Офіцери в шоці: німецька армія йде з України, хто ж тепер захищатиме їх від українського народу? "Біле панство", як потопаючі за соломинку, хапаються за будь-який безглуздий слух. Готові повірити навіть у допомогу з боку міфічних сенегальців (пам'ятаєте, "а де ж сенегальців роти?").

У відношенні позитивних героїв "Білої гвардії" (і, очевидно, її автора) до українців поєднуються елементи національної та соціальної ненависті. Адже ці офіцери – вихідці одночасно з національно та, як наслідок, соціально привілейованої меншини (російські дворяни), якій протистоїть національно та соціально дискримінована більшість (українські селяни).

Чи варто дивуватись, що під час війни з імперією українці не хочуть бачити у своїй столиці музей ідейного колонізатора?

Чи варто дивуватись, що під час війни з імперією українці не хочуть бачити у своїй столиці музей ідейного колонізатора?

І, до речі, це не абстрактна дискусія. Гіркін та багато інших піонерів антиукраїнської агресії любили вбиратися в білогвардійські мундири – мабуть, відчували себе Турбіними, що йдуть воювати з "петлюрівцями".

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі