Вибухова сила. Як легко "активувати" каші, горіхи та бобові

Замочені у воді зернята дуже легко засвоюються й не дають побічних ефектів травлення

Чи можна не замочувати? Так! Чи ок замочувати? Теж так, особливо якщо:

– маєте захворювання ШКТ;

– хочете покращити функцію їжі просто так (замочування – це майже пророщування, там дуже активна ферментна сила);

– не певні в якості зберігання продукті (наприклад, купили горіхи на ринку, але це вже має іншу назву – промивання).

Сире сухе насіння горіхів, насіння, бобових і зернових спочатку перебувають у стані "очікування" команди, тригера для того, щоб прорости. У такому "сплячому" стані вони можуть бути роками, а деякі й десятиліттями. Стримуюча від проростання сила виникає завдяки інгібіторам ферментів, що перебувають у складі.

Фермент – це жива сила, яка пробуджує зернятко та активізує в ньому паросток. Інгібітор – якась речовина, що пригнічує цей фізіологічний процес.

Видаливши інгібітори й віддавши їх у воду, зернятко набуває просто вибухову життєву силу і готове дати паросток

Коли насіння, боби та горіхи на деякий час стикаються з водою, інгібітори залишають оболонки. Або вимиваються, або розчиняються, або знижують концентрацію. Такі "замочені" зерна та насіння ще називають "активованими". Видаливши інгібітори й віддавши їх у воду, зернятко набуває просто вибухову життєву силу і готове дати паросток. Такі "активовані" каші та горіхи, бобові дуже легко засвоюються і не дають побічних ефектів травлення (здуття від горіхів, газоутворення від бобових тощо). Без цього кроку – також ок. Тому без крайнощів – іноді просто відваріть собі гречку.

Такі зерна і горіхи, боби та насіння посилюють вміст поживних речовин у собі від 300% до 1200%. Неймовірно, правда? Це і є процес початку ферментації, один з ефектів якої – виробництво ензимів та мікронутрієнтів усередині продукту.

Проростання та активізація не може статися у шліфованих крупах – це продукт, позбавлений життєвих сил

Проростання та активізація не може статися у шліфованих крупах. Оскільки у них при шліфуванні видаляється ендосперм – зародкова частина зерна. Грубо кажучи, дикий або неочищений рис при замочуванні проросте, білий шліфований рис, булгур, паста, пластівці швидкого приготування – ні, бо це продукт, позбавлений життєвих сил.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі