Не уникати, а подружитися. Як правильно споживати вуглеводи

Їсти вуглеводи з користю – важливо. Хоча б заради збереження ясності розуму

Мозок використовує близько 20% глюкози з їжі (цукрів, крохмалів, шліфованих каш). І робота мозку дуже чутлива до коливань глюкози на протязі дня. Рівень цукру падає = мозок зчитує потенційну загрозу = активується симпатична система = включаються процеси стабілізації глюкози. Чим менше амплітуда коливань цукру протягом дня, тим краще. Звичайно, крім їжі на рівень цукру крові впливають стрес, поганий/короткий сон та рівень фізичної активності, але їжа в першу чергу. Крім того – це те, що ми все одно робимо щодня кілька разів на день.

Які наслідки від коливання рівня цукру? Це може бути головний біль, туман у голові та зниження концентрації, когнітивних здібностей. Нейродегенеративні розлади можуть бути на підході, якщо нічого з тим не робити.

Коригувати, знати, як тримати здорові рівні цукру, не переїдати солодкого, їсти вуглеводи правильно – важливо. Хоча б заради збереження ясності розуму.

Не їмо вуглеводи на самому початку прийому їжі і не їмо їх самостійно

Не їмо вуглеводи на самому початку прийому їжі і не їмо їх самостійно: спочатку овочі, зелень, щось білкове або цільножирне – і тільки потім вуглеводи.

Осб приблизно такою має бути послідовність прийому їжі:

- починаємо з салату або зелені;

- заправляємо його не тільки маслом, а й натуральним оцтом;

- потім риба, яйця, цілісний сир, паштет, м'ясо;

- потім коренеплоди, цілісні каші, хумус, паста;

- найкращий варіант отримання цукру – з фруктів, якщо здоровий ШКТ – після їжі, якщо ні – ягоди до їжі. Але іноді як самостійний перекус – так, із задоволенням (і жменею горіхів);

- прогулянка після їжі теж допомагає трохи стабілізувати рівні цукру.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі