Вживання квашеної капусти сприяє нашій перемозі

Цей продукт є справжніми ліками від стресу, старіння, атеросклерозу та хвороб кишечника

Так, саме це я і хотіла сказати: квашена капуста сприяє перемозі. От ми звикли, що квашену капусту корисно їсти взимку, бо там є вітамін С. Але якщо ви влітку щодня з'їдатимете хоча б 50, не кажучи про 100 г квашеної капусти, ви піднімете своє здоров'я на декілька рівнів. І поясню чому.

Квашена капуста лише на перший погляд — така собі звична простенька страва. Але насправді це їжа для суперсильних тілом та розумом людей. Накручуючи на виделку порцію соковитої капусти, ми одержуємо приблизно 1 мільярд КУО (колонієутворюючих одиниць) молочнокислих бактерій (лактобактерій), причому до 26 різних штамів.

Звідки ж беруться ці бактерії?

Зазвичай вони живуть на листочках капусти. Працюють вони надзвичайно злагоджено: одні запускають процес бродіння (ферментації), а інші — продовжують. Лактобактерії захищають квашену капусту від грибків та плісняви, і в цьому їм допомагає сіль.

Квашена капуста є ліками під час війни. Війна — це тривалий стрес, який безслідно не минає для організму і наслідки якого даються взнаки важко і довго. Квашена капуста може допомогти.

В процесі квашення виробляється нейромедіатор ацитилхолін, який має заспокійливу дію

По-перше, це засіб від депресії та стимулятор розумової діяльності. Емоційний стрес та депресія прискорюють старіння. В першу чергу тому, що в процесі квашення виробляється нейромедіатор ацитилхолін, який має заспокійливу дію. Крім того, вітамін С потрібен для синтезу серотоніну із триптофану (а це й активність вдень, і міцний сон вночі).

По-друге, це ліки для кишечника. Живі лактобактерії захищають кишечник від різних інфекцій. Квашена капуста не лише постачає в кишечник живі пробіотики (лактобактерії), але і пребіотики — клітковину капусти.

Також капуста є ліками для судин та профілактикою атеросклерозу. Вона знижує рівень сечової кислоти у крові, захищає від подагри та каміння в нирках. Пробіотики розщеплюють пурини (інозин та гуанозин).

Вітамін С у квашеній капусті "подорожує" по кишечнику аж до товстої кишки, тобто поступає в організм поступово

Наступний факт — квашена капуста уповільнює старіння. Окрім вищезгаданих корисностей, вона містить легкозасвоювану L-форму вітаміну С (не дуже багато, але достатньо для нормального обміну речовин). Він необхідний для синтезу білка колагену — основного білка сполучної тканини (при його дефіциті зуби слабо тримаються у деснах, погіршується робота суглобів). Вітамін С у квашеній капусті "подорожує" по кишечнику аж до товстої кишки, тобто поступає в організм поступово. Крім того, вітамін С уповільнює процеси окислення, які руйнують організм, гальмуючи надмірну активність вільних радикалів. Антиоксидантна дія вітаміну С така велика, що лише за одну секунду вона ліквідує 1010 молекул активного гідроксила.

Як вживати квашену капусту? Дуже добре — з невеличкою кількістю нерафінованої олії, наприклад соняшникової. Така олія багата вітаміном Е, який захищає вітамін С від руйнування (окислення).

А ще є класний рецепт квашеної капусти з полуницею. Ми звикли до традиційних страв, але дієтологія — це наука, яка допомагає отримати максимальну користь з продуктів, підкорегувати ті чи інші стани. У полуниці багато фізетину — сполуки, яка захищає клітини мозку від руйнування, від депресії, погіршення пам'яті та хвороби Альцгеймера. Крім того, фізетин також підсилює антиоксидантну активність вітаміну С. Тож не бійтеся нового, експериментуйте для здоров'я.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі