Росія двічі вигравала у лотерею, але все спустила

Тепер країна опинилася на екзистенційному дні, без даху над головою та без майбутнього

Росії останні півстоліття кілька разів казково щастило. Вона двічі, по суті, вигравала у лотерею. Спочатку свободу, потім відносний добробут.

У середині вісімдесятих країні пощастило з Горбачовим. Прийшов би до влади якийсь Романов — на Росію чекали б десятиліття тоталітарного гниття, а потім кривавий розпад. Перебудова зверху дала людям волю. Потім у нульові роки країні ще раз пощастило. Різко підскочили світові ціни на енергоносії, а з ними виріс добробут населення, з'явилися шанси успішного економічного розвитку.

Жодного відношення до якихось об'єктивних заслуг росіян ці успіхи не мали. Це було просто випадкове везіння, як виграш у лотереї.

Коли людині незаслужено щастить, її життєва траєкторія згодом часто повертається на початковий рівень

Коли людині незаслужено (незалежно від власних здібностей та зусиль) щастить, його життєва траєкторія згодом часто повертається на початковий рівень. Було багато випадків, коли сім'ї алкоголіків вигравали в лотереї мільйони. Спочатку вони шикували, купували квартири та лімузини. Але поступово все спускали, загажували, перетворювали на смітник. За кілька років вони поверталися до вихідного стану бомжів на звалищі.

Приблизно те саме і сталося з Росією. Вона виграла в лотерею Горбачова та разом із ним свободу, потім високі ціни на енергоносії та перспективи для розвитку. Але за пару путінських десятиліть все спустила й опинилася на екзистенційному дні, без даху (бо поїхав) над головою, без майбутнього.

Тепер на сміттєвій купі в обіймах один одного сидять бродяги, що опустилися

Тепер на сміттєвій купі в обіймах один одного сидять бродяги, що опустилися. Машка Захарова дихає перегаром на кінську морду Лаврова, Марго Симонян спорожняє шлунок на дбайливо підстелений кітель Шойгу. А в центрі на зламаній балалайці грає старий Путін, пускаючи слину з беззубого рота.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі