У "русского мира" дуже прості уявлення про добро та зло

Основою культурного коду членів цієї спільноти є презумпція підлості

"Русский мир" — не просто ідеологічний фантом, вигаданий для того, щоб виправдати політику територіальних захоплень та анексій. Це реальна спільнота людей, які живуть у різних країнах. Пов'язує їх один з одним не стільки російська мова (багато російськомовних до цієї спільноти не входять), скільки загальний культурний код. Основа його — презумпція підлості, тобто уявлення про те, що підлість і користь є єдиним можливим мотивом людської діяльності.

Добро — це коли ти їси сусіда, зло — це коли він намагається тобі перешкодити

У "русского мира" прості уявлення про добро і зло: добро — це коли ти їси сусіда, зло — це коли він намагається перешкодити тобі себе з'їсти. Саме на такій моралі ґрунтується громадська підтримка агресії проти України.

Якось давно, відпочиваючи в одній гостинній середземноморській країні, я познайомився з групою російських студентів, які приїхали туди на стажування до місцевого університету. Студентів опікував багатий літній сеньйор. Назвемо його Мігель. Він безкоштовно возив їх на екскурсії, власним коштом водив у кафе та й загалом всіляко допомагав. Здавалося, хлопці дуже вдячні. Так я принаймні думав. Але одного разу застав таку сцену: студенти шалено сперечалися між собою про те, хто ж такий усе-таки цей Мігель. Версій було лише дві: лох чи збоченець. Тобто їм навіть на думку не могло спасти, що він просто добра людина, якій приносить задоволення допомагати гостям своєї країни, тим більше вихідцям з небагатої Росії. Це абсолютно стандартне пояснення для західної людини не вміщалося в їхніх головах. Якби він був збоченцем, його мотиви були б студентам зрозумілі — хоче підкупити, а потім почати домагатися. Але ж не домагався, сволота. Отже, вирішили вони — він лох, а їм якось непомітно для себе вдалося розвести його на гроші. Інше у культурний код цих типових представників "русского мира" просто не вписувалося.

Найцікавіше в цій історії те, що ці студенти навчалися в МГІМО, кузні кадрів російського МЗС. Напевно, більшість із них там зараз працюють, намагаючись зґвалтувати навколишній світ своїм монструозним культурним кодом.

Презумпція підлості "русского мира" передбачає, що "все дозволено"

Презумпція підлості "русского мира" передбачає, що "все дозволено"; кругом бруд і підлість, а отже, вони дозволені і нам. Звідси жахлива брехня, ірраціональна жорстокість, безмежна користь російської влади. Звідси і підтримка всього цього чималою частиною російськомовного співтовариства, як у Росії, так і поза її межами.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі