Що їсти, аби зменшити стрес

Деякі продукти мають зцілюючі властивості, тому їх особливо важливо вживати зараз

Ми часто кажемо "війна змінила нас", маючи на увазі зміну життя, місця проживання, але найбільше — зміну нашого психологічного стану.

Цей стан сильного психоемоційного стресу продовжується і зараз, незважаючи на деяке звикання до ситуації.

Хронічний стрес порушує не лише наше звичне життя, але й життя клітин нашого тіла, пошкоджує та руйнує їх, знижує активність імунної системи, порушує роботу внутрішніх органів та систем організму. Хронічний стрес — одна з основних причин розвитку різноманітних захворювань.

І навіть якщо наше харчуваня зведене до автоматизму і ми їмо, аби щось поїсти, все ж майте на увазі, що їжа лікує навіть "душевні рани".

В першу чергу такі "зцілюючі" властивості має темна листова зелень. Вона є критично важливою для кожного з нас, особливо навесні та особливо зараз, у воєнний час.

Ось декілька фактів про цінність зеленої їжі для зменшення стресу.

Всі овочі темно-зеленого кольору містять багато цінних для здоров'я речовин: вітаміни А, С, антиоксиданти, клітковину, фолати (різні за активністю та дією "різновиди" фолієвої кислоти), вітамін К, магній, кальцій, залізо та калій.

Зелень багата на фітонутрієнти: це бета-каротин, лютеїн і зеаксантин, які захищають наші клітини від пошкоджень. У стані стресу в десятки разів збільшується потреба у цих захисних сполуках.

Збільшення споживання зелених листових овочів може допомогти запобігти багатьом захворюванням

Збільшення споживання зелених листових овочів може допомогти запобігти багатьом захворюванням. Журнал Neurology пише: одна порція зелених листових овочів на день пов'язана з повільним віковим зниженням когнітивних функцій. Тобто зелень захищає клітини мозку. Крім того, великий мета-аналіз показав, що споживання зелених листових овочів, включаючи хрестоцвіті (капуста, рукола, редька), значно знижує частоту серцево-судинних захворювань.

Збільшення споживання зелених листових овочів покращує ефективність дії омега-3 жирних кислот.

Як їсти зелень, щоб було й корисно, й справді смачно? Це поєднання важливе, бо не все, що корисно, смачно — ми це знаємо.

По-перше, густо посипайте зеленню супи. Тобто всі супи готуйте, як суп-рамен.

По-друге, додавайте багато різної зелені до омлетів та яєчних скрамблів.

По-третє, кладіть у бутерброди між сиром та м'ясом (шинкою) багато зелені.

По-четверте, додавайте до смузі — навіть якщо це фруктово-ягідне кисло-солодке смузі, бо шпинат та зелений салат не мають вираженого смаку.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі