Стрес руйнує наш організм. Як йому протидіяти

Збереження нашого власного здоров'я та здоров'я своїх близьких є не менш важливим, ніж захист України від окупантів

Шок перших днів війни, біль, страх, цілодобовий стрес, загроза життю, сильна втома, які нерідко перевищують людські можливості, втрата домівок, близьких – це ще одна невидима зброя, яка руйнівним чином впливає на нас, як бомба сповільненої дії.

Всі ми по-різному реагуємо на війну, у кожного з нас є свої резерви здоров'я, резерви міцності.

Потрясіння, яке змінюється тривалим стресом, постійним відчуттям тривоги, порушує тонкі біохімічні процеси, запускає каскади гормональних та нейромедіаторних дисбалансів, які впливають на відповідь організму.

Як проявляється стрес при виснаженні резервних можливостей:

- головним болем, важкістю засинання, частим пробудженням та читанням новин;

- зниженням працездатності, мотивації, підвищеною втомлюваністю;

- метушливістю або загальмованістю;

- постійним відчуттям страху, стрибків думок, відчуттям безпорадності;

- неможливістю розслабитися та відпочити під час сну;

- розладами травлення (проносами, закрепами), сухістю у роті;

- відсутністю апетиту чи постійним переїданням;

- болями у грудях, серцебиттям, холодними кінцівками, відчуттям жару в тілі;

- тягою до солодкого, жирного, солоного, алкоголю, сигарет та іншого.

Як протидіяти стресу

Незважаючи на ситуацію, нам потрібно докласти максимум зусиль, щоб не допустити розвитку затяжного стресу, оскільки це може привести до проблем із серцем та судинами (гіпертонічної та ішемічної хвороб), системою травлення (гастриту та виразкової хвороби), цукрового діабету, онкологічним та нервово-психічним захворюванням.

Намагаючись стимулювати свій виснажений організм, ми більше їмо солодощів, жирної їжі, п'ємо більше кави та міцного чаю, "енергетиків". Намагаючись зняти напругу, вживаємо алкоголь, куримо. Але це лише поглиблює стрес та виснажує ще більше фізичні та психічні резерви.

Надмір кави та чаю

Надмір кави та чаю стимулює синтез дофаміну, адреналіну, норадреналіну, кортизолу та глюкокортикоїдів, стимулює симпатичну нервову систему, приводячи, зокрема, до переоцінки небезпек та збільшення рівня психологічного стресу.

В результаті хронічного стресу, що підтримується вживанням кофеїну, пригнічується діяльність щитовидної залози та імунної системи, підвищується артеріальний тиск.

Алкоголь та стрес

Алкоголь має лише тимчасовий заспокійливий (транквілізуючий) ефект, але загалом підвищує рівень тривожності. Крім того, алкоголь знижує рівень магнію в крові та посилює його виведення із сечею, що веде до запалення, гіпертонічної хвороби, цукрового діабету та астми.

Антистресовий раціон

Звісно, найоптимальніше – це харчуватися збалансовано. Проте, мабуть, приготування їжі в сьогоднішніх реаліях для багатьох людей перетворилося на заняття, які вони виконують автоматично. І все ж деякі важливі компоненти мають значення.

Навіть легке зневоднення погіршує самопочуття

На що звертаємо увагу?

- Вода. Навіть легке зневоднення погіршує самопочуття.

- Повноцінний білок.

- Вітаміни групи В, особливо вітамін В6. Він необхідний для синтезу серотоніну та міцного сну. Джерела: капуста, часник, каші, горіхи.

- ДГК (докозагексаєнова кислота). Потрібна для захисту нейронів. Морська риба (може бути консервована), а також горіхи, насіння льону.

- Пребіотики. Потрібні для росту здорових бактерій, які впливають на настрій та сон. Часник, цибуля, банан, овес.

- Вітаміни А і С, які знижують рівень кортизолу. Морська жирна риба (вітамін А), настій із шипшини, петрушка зелена, капуста білокачанна.

- Магній. Має заспокійливу дію, сприяє розслабленню м'язів.

Магній заспокійливу дію, сприяє розслабленню м'язів

Горіхи, гречка, овес, висівки (додавати до каші), какао.

Білок допомагає зменшити стрес

Коли людина перебуває в стані стресу, для забезпечення адекватної відповіді організму, зокрема, синтезу багатьох гормонів та нейромедіаторів, необхідна більша, ніж у звичайному стані, кількість білка. Як резервний білок організм починає використовувати білок м'язів, скелетної мускулатури, внутрішніх органів. Саме тому після перенесеного стресу у багатьох людей загострюються хронічні захворювання.

Щоб запобігти цьому їжте яйця, супи та борщі на нежирних м'ясних та рибних бульйонах, каші на бульйонах, рибу, сир.

Вітамінні та полівітамінні препарати

При стресі, як я вже писала, різко збільшується потреба у вітамінах і мінералах, тому в цей період, якщо є можливість, можна сміливо приймати вітамінні та полівітамінні препарати.

При стресі різко збільшується потреба у вітамінах і мінералах, тому в цей період, якщо є можливість, можна сміливо приймати вітамінні та полівітамінні препарати

Дріжджі пивні (продаються в аптеці) – по 2 таблетки 2−3 рази в день. Вони є джерелом легкозасвоюваних вітамінів групи В. Ці вітаміни належать до водорозчинних, тому передозування не потрібно боятися.

Магній у поєднанні з вітаміном В6. Денна норма магнію: 350−800 мг.

Вітамін D. 800−1000 МО.

Вітаміни А і Е. Короткотривалі курси (в середньому два тижні).

Сон

Потрібно докласти максимум зусиль для якісного сну.

Незважаючи на біль втрат, душевні переживання та страждання, ми залишаємося живими людьми. Більше за все нам хочеться повернутися до свого життя, з його спокоєм, буденними "стресами", планами та мріями. Так, ми розгублені і багато хто все ще не в змозі "зібратися докупи", знаходиться в стані пригніченості та прострації.

Проте збереження нашого власного здоров'я та здоров'я своїх близьких є не менш важливим, ніж захист України від окупантів.

Ми маємо бути сильними та врівноваженими, щоб допомагати тим, хто захищає нашу свободу, наш спокій та нашу землю.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі