Три фактори, які допоможуть захистити організм від наслідків стресу

У наших силах зробити життя довшим і кращим

Цей лютий – один із найскладніших за останні роки. І хоча немає локдауну, проте стрес попередніх років та сучасних подій дає взнаки: такої кількості пацієнтів, які приходять з найрізноманітнішими скаргами, не було давно. Я навіть не мала часу і сил писати пости.

Від тривалого малорухливого способу життя, зловживання не дуже здоровою їжею, психоемоційних переживань, безсоння побільшало пацієнтів із порушеннями вегетативної нервової системи, прогресуючим атеросклерозом, аутоімунними захворюваннями, постковідними ускладненнями, порушенням роботи органів травлення і багато інших.

Але я це пишу не для того, щоб ще більше загнати в тугу та безвихідь, а, навпаки, нагадати кожному з вас, що життя одне, і багато подій, яким ми віддаємо всі свої душевні сили, з часом стають історією, а втрачене здоров'я повернути практично неможливо. Тому, якщо не почати виділяти час на себе, руйнівна дія стресу буде збільшуватися експоненціально. Не допускайте цього.

Якщо не почати виділяти час на себе, руйнівна дія стресу буде збільшуватися експоненціально

Ми можемо як завгодно довго зависати у соцмережах, хапатися за серце, читаючи новини, та збирати тривожну валізку, і при цьому не помічати дуже тривожних сигналів нашого тіла: втоми, страху, пригніченості.

Все починається з голови

"Фоном" для цих відчуттів є біохімічні процеси на рівні нейромедіаторів, які, зокрема, утворюються з амінокислот, які містяться у нашій їжі. Ключовим мінералом для утворення всіх нейромедіаторів є магній. Їжте горіхи, там багато магнію.

Глутамінова кислота захищає мозок від пошкоження аміаком, який може накопичуватися в мозку при активній роботі нон-стоп, а також потрібна для синтезу гальмівного нейромедіатора ГАМК (гамма-аміномасляної кислоти). Глутамінової кислоти багато в нежирному неміцному бульйоні. Налийте у склянку курячий бульйон і додайте зелені. Це "детокс" для мозку.

Налийте у склянку курячий бульйон і додайте зелені. Це "детокс" для мозку

Для балансу роботи нервової системи важливий синтез нейромедіаторів серотоніну і дофаміну. Дофамін потрібний для прийняття рішень, при його дефіциті розвиваються агресивність, депресія, розсіяність. На додачу до горіхів вживайте ягоди, вони багаті вітаміном С та біофлавоноїдами, вони є посередниками в балансі нейромедіаторів.

Серотонін – нейромедіатор гарного настрою. Щоб він утворився, потрібно, щоб амінокислота триптофан потрапила в мозок, а "провести" її туди може інсулін. Приготуйте собі індичку або курку під кисло-солодким журавлиново-медовим соусом, і норма серотоніну буде забезпечена.

А де достатньо серотоніну, там достатньо і мелатоніну, гормону хорошого сну. Щоб підсилити його синтез, зробіть повну темряву в спальні, вимкніть навіть телефон.

Але їжа не замінить рух

Найкраще, що ви можете зробити для свого тіла – це порухатись. І саме у момент негативних емоцій чи гніву це робити найефективніше. Бо всякий стрес мобілізує ресурси тіла – судини розширюються, м'язи наповнюються кров'ю, очі краще бачать, мозок активніше працює, тиск, рівень цукру і холестерину підвищуються. Наші пращури в такі моменти вступали в бійку або втікали. В такі моменти не до їжі. Якщо не "випустити пару", запуститься ланцюг реакцій, внаслідок чого пригнічується робота імунної системи, травлення та засвоєння поживних речовин, зростає ризик онкозахорювань, діабету 2 типу, ревматоїдного артриту, панічних атак, депресії, безсоння, швидкого старіння.

І щось приємне на додачу

- Не ігноруйте баню або сауну.

- Запишіться на масаж, хоча б спини та комірцевої зони.

- Вчіться медитувати і робіть це декілька разів на день, поставивши телефон в режим польоту, світ точно не завалиться.

- Співайте і танцюйте, танцюючи – співайте. Це сприятливо діє на вегетативну нервову систему.

Ці три фактори – харчування, фізична активність та додаткові способи релаксації допоможуть вам досягти безпечного стану тіла, так само, як союз України, Британії та Польщі допоможе досягти безпеки та спокою в Європі.

Попереду – довге життя і у наших силах зробити його довшим і кращим, будьте певні.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі