Усі хвороби від нервів. Стрес може призвести до гастриту і виразки

Як харчуватися, щоб не мати проблем із шлунком

За останній місяць були не лише новорічні свята, але і купа подій, які змушували і далі змушують багатьох із нас стресувати, переїдати, їсти нездорове: почитайте лише останні новини, і це далеко не карантин.

Здавалося б, було багато вихідних, вільного часу, мало б бути більше сил, енергії, а ні – сили майже "на ісходє", ніщо не радує.

Саме в цей час більшає звернень пацієнтів з розмитими скаргами: болі в епігастрії ("під ложечкою"), дратівливість, знервованість, страх, поганий сон.

Якщо ви думаєте, що шлунок працює лише в залежності від того, яка їжа у нього потрапить, то ви лише наполовину праві. Бо друге, що впливає на роботу шлунку – це мозок. Саме від нього на 50% залежить, як шлунок вироблятиме соляну кислоту і як узагалі працюватиме – перемішуватиме їжу та скорочуватиметься, просуваючи її далі в кишечник.

Саме від мозку на 50% залежить, як шлунок вироблятиме соляну кислоту і як узагалі працюватиме

Блукаючий нерв (nervus vagus) з'єднує мозок із шлунком. Нерв ділиться на декілька гілочок, які обвивають шлунок з усіх боків. Окрім мозку, до шлунку підходять нервові волокна із спинного мозку, які також впливають на роботу шлунку. Тому вислів "всі хвороби від нервів" в черговий раз має підтвердження: стрес пов'язаний із порушенням роботи шлунка. Депресія, тривожність змінюють сигнал, що йде з мозку до шлунку. І чим довше мозок передає цей "стресовий" сигнал, тим більші шанси "нанервувати" собі гастрит, ерозії чи виразку.

А ще шлунком керує кишечник, виділяючи гормони.

Отже, якщо не хочете мати проблеми із шлунком, то не забувайте про наступне.

1. Харчування, яке впливає на відновлення слизової оболонки шлунка:

- легкозасвоюваний білок (нежирні м'ясні або рибні тефтельки, омлети, яйця нам'яко);

- протизапальні жири (риб'ячий жир, насіння льону та лляна олія, малесенький шматочок промороженого сала);

- вітаміни, які відновлюють слизову (А і Е, продукти, багаті каротинами – печений гарбуз, пюре з тушкованої моркви та червоного перцю, зелень петрушки);

- вітамін С, який сприяє синтезу колагену та відновленню кровообігу в слизовій (слабкий настій шипшини, зелень петрушки);

- вітаміни групи В, які сприяють нормальній інервації (пивні дріжджі, а також страви з печінки, вівсяна та гречана каші).

2. Антистресовий спосіб життя: прогулянки на свіжому повітрі (навіть, коли ожеледиця і вся увага зосереджена на утриманні рівноваги тіла); легкий масаж; теплі ванни з додаванням ароматних трав та хвойного екстракту; дихальні вправи; короткий курс природних "адаптогенів": пиття зеленого якісного чаю зранку, чаю з лимонника, вживання ягід; довший і глибокий сон.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі