Як повернутися в форму після святкових застіль

Те, що ми їмо, впливає не лише на наше фізичне здоров'я, але й на наші емоції

Післяноворічне тіло. Давайте скажемо, як є: для переважної більшості тих, хто щодня мав святкові застілля, принаймні, по відчуттям, воно подібне до розтягнутої гармошки, яку розтягували протягом двох останніх тижнів і яку хочеться якомога швидше стиснути. А ще додати собі енергії, бо після такого тривалого відпочинку треба теж відпочити.

Якщо до Нового року основним запитанням до лікаря-дієтолога було "що приготувати на Новий рік?", то зараз пішла хвиля "як повернутися в форму після Нового року?" Підозрюю, що соцмережі накриють марафони з "якнайшвидшого" повернення у прекрасну форму, але хочу наголосити на важливих моментах.

Найголовніше – не робіть ніяких екстремальних кроків типу "голод", "їсти лише до обіду", "сидіти на воді/кашах/яйцях" чи "ночувати у спортзалі", або ще, чого доброго, клізми, послаблюючі, тюбажі і тому подібне. Вас надовго не вистачить, і до втомленої гармошки додасться ще і погіршене самопочуття та відчай.

Не робіть ніяких екстремальних кроків

Що реально допоможе? Харчування, яке активує природні системи детоксикації.

Взагалі-то слово "детоксикація" у медицині означає інтенсивне лікування в стаціонарі, коли стан пацієнта дуже важкий. Нашими головними органами природньої детоксикації є печінка, нирки, кишечник, легені та шкіра.

Печінка і нирки не зберігають токсини, як багато людей помилково вважають, і, навіть, якщо ці органи не працюють, шкідливі речовини потрапляють у кров і не затримуються в них.

При правильному регулярному харчуванні організм сам здатен вивести непотрібні і відпрацьовані продукти обміну речовин через кишечник, нирки, шкіру та легені.

Ми знаємо, що печінка – це "лабораторія" організму, де все, що ми їмо та п'ємо (якщо це не вода), розкладається на складові та перероблюється, при цьому шкідливе для організму перетворюється на нешкідливе.

Для повноцінної роботи печінки важливий білок. При дефіциті білка печінка надає частину власних клітин для підтримки білкового обміну в організмі.

Для повноцінної роботи печінки важливий білок

Хорошим джерелом якісного білка і надалі залишаються яйця.

В них, крім ідеального для організму людини співвідношення амінокислот, є ще надзвичайно корисний жовток. Тому яйця на сніданок – одне з кращих рішень: і голова ясна, і печінка здорова, і калорій не багато.

Клітковина – природний фільтр, сито. Сирі або термічно оброблені овочі, фрукти та ягоди, цільнозернові каші – краще джерело клітковини. При непереносимості сирих овочів вживайте м'які пюре із варених або запечених (багаті пектином) та інулін (міститься в корені цикорію) і мелені висівки.

Клітковина стимулює моторику кишечника, зв'язує шкідливі речовини і не дає їм змоги потрапляти у кров, а також живить корисну мікробіоту товстого кишечника. Наприклад, перлова каша багата бета-глюканами, які забезпечують відчуття ситості, нормалізують рівні холестерину та глюкози в крові, знижують ризик утворення каменів у жовчному міхурі.

Клітковина стимулює моторику кишечника, зв'язує шкідливі речовини і не дає їм змоги потрапляти у кров

Сало – маленький шматочок, як 1-2 гральні кубики – стимулює виділення жовчі, сприяє природньому очищенню печінки і допомагає запобігати застою жовчі. Також воно сприяє зниженню "поганого" холестерину, оскільки після викиду жовчі організм відразу приступає до вироблення її нової порції і для цього використовує холестерин.

Але сало має бути просолене і добре проморожене, інакше є ризик заразитися трихінельозом. Найкращий час для сала – ранок.

Чиста вода. Її не має бути ні дуже багато, ні занадто мало: 20-40 мл на кілограм ваги. Так, орієнтуватися потрібно на природнє відчуття спраги та колір сечі. Проте взимку пити хочеться менше, тому декілька склянок теплої води протягом дня лише принесуть користь. От саме звичайна чиста вода, не чай, не кава, не морс і не компот – вода.

І не забувайте про механічну обробку їжі. Це дуже важливо. Наші зуби не лише для того, щоб усміхатися на фото, а, в першу чергу, щоб жувати і забезпечувати хороше травлення. Великі непрожовані шматки їжі дають відчуття важкості.

І, до речі, ферменти не допомагають зменшити це відчуття важкості, бо у шлунку вони не працюють (тому не вірте рекламі, де показують ферменти, які треба випити перед "обжираловкою").

Ферменти не допомагають зменшити відчуття важкості, бо у шлунку вони не працюють

Після суцільних застіль найбільше, що хочеться – це полежати. Ні, навіть не так: накласти собі їжі на тарілку і полежати.

От не робіть цього. Коли ви, наївшись, лягаєте, то нижній стравохідний сфінктер, який називають кардіальним сфінктером (це м'язеве потовщення внизу стравоходу, яке забезпечує просування їжі із стравоходу у шлунок і запобігає її зворотньому поверненню) починає поступово пошкоджуватися ферментами шлункового соку та соляною кислотою, до яких стінка шлунку не чутлива, а стінка стравоходу – дуже чутлива (і виникає печія).

Особливо небезпечний сон на повний шлунок перш за все і для людей із захворюваннями серця, із підвищеним тиском крові та високим холестерином, оскільки у людей з такою поганою звичкою підвищується ризик інфарктів.

Тому.

Більше фізичної активності. Після застіль, коли в'ялість і втома накривають вже зранку, зробіть декілька енергійних рухів (якщо спішите на роботу), а ще краще – зробіть комплекс вправ натще: легка розминка з танцювальними рухами, махи руками та ногами. Це те, що підсилить чутливість інсулінових рецепторів на поверхні клітин, покращить метаболізм глюкози, зменшить перетворення вуглеводів в жир.

Зрештою, те, що ми їмо, впливає не лише на наше метаболічне та клітинне здоров'я, але і на наші емоції: як наш мозок обробляє інформацію та генерує думки та ідеї.

Залишайтеся здоровими, наповненими планами і радійте, радійте життю!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі