Як зберегти здоров'я взимку

Починайте це робити вже сьогодні

Ми не раз помічали, що влітку менше хворіємо, а в кінці зими та на початку весни накопичується загальна втома, активуються сезонні загострення багатьох хронічних захворювань. Чому так відбувається?

Є кілька причин:

- за довгу зиму вичерпуються резерви організму, особливо, якщо ми не підтримуємо їх відповідним харчуванням та способом життя;

- взимку ми мало буваємо на свіжому повітрі і ця зимова гіподинамія негативно впливає на всі види обміну речовин;

- відбуваються різкі коливання атмосферного тиску;

- нерідко буває переохолодження організму — при різких змінах температури;

- у здорових людей можливий гіповітаміноз вітамінів С і D.

- у людей із хронічними хворобами органів травлення погіршується засвоєння всіх інших вітамінів, чутливість до холоду, з'являється мерзлякуватість, тому не варто списувати слабкість та втому на зиму, а краще переконатися, чи з організмом все добре.

Легкий хронічний дефіцит вітаміну С може проявлятися загальною слабкістю, дратівливістю, незрозумілими болями у м'язах та суглобах, гіперемованими набряклими яснами, геморагічними крововиливами в області волосяних фолікулів шкіри нижніх кінцівок.

Вітамін С не може запасатися в організмі, тому його важливо "розтягувати" на весь день

Вітамін С не може запасатися в організмі, тому його важливо "розтягувати" на весь день. Він нормалізує активність імунних клітин, активує синтез антитіл, особливо імуноглобулінів А та М, пригнічує запальні та алергічні процеси.

Уявіть собі: концентрація вітаміну С у нейтрофілах (різновиди лейкоцитів) в 150 разів вища, ніж у плазмі крові.

Це мають бути джерела із легкозасвоюваним вітаміном С. Легкозасвоюваність забезпечує присутність супутника вітаміну С — вітаміну РР або його ще називають біофлавоноїдами (міститься у кольорових пігментах ягід, плодів та листя).

Дуже хорошими джерелами вітаміну С є:

- плоди шипшини, морожені полуниця, чорна смородина, обліпиха; лимони, мандарини, яблука, апельсини, горобина;

- білокачанна капуста, цвітна капуста, зелена цибуля, кріп, петрушка, щавель, шпинат. Найкраще, коли присутні різні джерела одночасно.

Дефіциту вітаміну D можна запобігати, вживаючи жирну морську рибу

Дефіциту вітаміну D можна запобігати, вживаючи жирну морську рибу та доповнюючи додатковим прийомом.

Тому яскрава кольорова тарілка взимку — це не лише красиво, але і дуже стратегічно правильно.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі