На нас чекає неймовірний прорив у медицині. 80-річний вік стане новим 50-річним

Середня тривалість життя може бути збільшена на 25 років

Щороку незадовго до Нового року данський Saxo Bank робить "неймовірні передрікання" на 2022 рік у різних сферах життя людини. Робить такі прогнози він вже майже 20 років і здебільшого вони стосуються низки малоймовірних та недооцінюваних подій, проте дають багато інформації для роздумів.

Не обійшли прогнози і медицину. У 2022 році "передбачається" ключовий прорив у біомедичній галузі, що дозволить продовжити активне здорове доросле життя та середню тривалість життя аж на 25 років, що призведе до можливих етичних, екологічних та фінансових криз небачених раніше масштабів.

Згідно з "передбаченнями", у 2022 році буде розроблено "коктейль" із лікувальних засобів, який регулюватиме процеси на рівні клітин, щоб продовжити їхнє життя і життя всього організму.

Це буде дорого, але ефективно, і середня тривалість життя може бути збільшена на 25 років або більше, а водночас і неймовірна перспектива: 80-річний вік стане новим 50-річним. Новий засіб зможе уповільнити старіння і навіть омолодити вже постарілі клітини, тому для людей похилого віку майбутні перспективи можуть дуже відрізнятися від сьогоднішніх.

Новий засіб зможе уповільнити старіння і навіть омолодити вже постарілі клітини

Збільшення тривалості життя може бути досягнуто не лише за рахунок збільшення середнього терміну життя людини, але і за рахунок скорочення і навіть усунення більшості хвороб — від захворювань серця до нейродегенеративних розладів, багато з яких є причиною погіршення здоров'я та продуктивності для людей старшого віку. Це стане можливим завдяки підходу первинного редагування ДНК та "перепису" існуючих клітин.

Тепер уявімо собі, що відбулася така колосальна перемога над старінням і кожен зможе розраховувати на життя, у середньому, до 100-115 років і бути при цьому здоровим.

Якою нам видаватиметься пенсія? Яким буде життя додаткових мільярдів людей для планети, зрештою, для самих людей, яким потрібно буде щодня їсти і десь жити? І чи буде такий "коктейль" доступним для всіх? І що буде з нашою етичною системою цінностей?

У будь-якому разі, нам потрібно усвідомити, що ми вже живемо серед покоління Z, яке має відмінні погляди на життя, спілкування і цінності.

Нас чекає персоналізована медицина і персоналізована дієтологія. Тому що потрібно визнати, що дієтологія — вкрай неточна наука, принаймні, та, яка подається на просторах інтернету — з її категоричністю, однобокістю, низькою достовірністю, масою неперевірених фактів і без врахування багатьох індивідуальних особливостей конкретної людини. А нерідко їдеться і про справжнє шарлатанство.

Різноманітність у харчуванні — це один із найважливіших моментів, який потрібно враховувати при приготуванні їжі

Тому різноманітність у харчуванні — це один із найважливіших моментів, який потрібно враховувати при приготуванні їжі. Наші предки споживали величезну кількість різноманітних компонентів із своєї їжі, бо лише у наші дні їжа стала переробленою та ультрапереробленою, в якій переважають лише швидкі вуглеводи, нездорові жири та часто неповноцінні білки, і надзвичайний дефіцит так званих регуляторних факторів — вітамінів, вітаміноподібних речовин та мінералів.

Тому фізична активність до появи поту та глибокий сон — це наступні "кити" нормального обміну речовин та міцності здоров'я.

І, повертаючись до вдалого маркетингового ходу Saxo Bank — щорічних передбачень, скажу, що вірю в цей прогноз, проте не вірю, що він відбудеться у 2022 році.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі