Лукашенко погнав натовп біженців на Євросоюз з ініціативи Кремля

Путін намагається загострити проблеми свого заклятого друга

Впевнений, що Лукашенко запустив біженців через Білорусь до Європи не лише з відома, а й з ініціативи Кремля. І справа не лише в тому, що Путін завжди радий нашкодити "європейським партнерам". Друга мета – сам білоруський режим. Путін давно поводиться щодо Лукашенка, як бандит щодо лоховатого власника бізнесу. Спершу створює йому проблеми, а потім допомагає їх вирішувати в обмін на контроль над компанією (тобто країною).

Кремль таємно (хоча це секрет Полішинеля) зіграв проти Луки під час президентських виборів, гранично послабивши, залякавши і міжнародно ізолювавши його, а потім запропонував допомогу в обмін на контрольний пакет впливу у Білорусі.

Виявилося, щоправда, що Путін тут "дав маху". Його білоруська політика провалилася. З одного боку, підтримкою режиму Лукашенка він налаштував проти себе білорусів, а з іншого - практично нічого не отримав натомість за цю підтримку.

Гора переговорів про інтеграцію народила мишу російсько-білоруських угод

Лукашенко допомогу прийняв, розправився з опозицією та підкупив російськими грошима силовиків. Однак на аншлюс, який очікували після цього, не пішов. Білорусь йому потрібна не як російська губернія, а як особиста спадкова вотчина, яку згодом він збирається передати коханому синочку Колі. Лука просто кинув свою російську "кришу", послугами якої активно продовжує користуватися. Гора переговорів про інтеграцію народила мишу російсько-білоруських угод. Вони переважно стосуються економічних питань і вигідні передусім Лукашенку. Немає прогресу щодо введення єдиної валюти. Немає і реальних кроків щодо політичної інтеграції. Процедура підписання угод тому була не такою пафосною, як очікувалося, невдахи коханці імітували оргазм дистанційно.

Лукашенко користується тим, що існування його режиму, навіть за збереження формальної незалежності, для Путіна менше зло, ніж перемога проєвропейськи налаштованої (тепер) опозиції.

Російські радники і спецслужби провокують Луку на загострення саморуйнівної конфронтації із Заходом

У цій програшній ситуації Путін вдається до своєї звичайної тактики – знову намагається різко загострити проблеми свого заклятого друга. Для цього російські радники і спецслужби провокують Луку на загострення саморуйнівної конфронтації із Заходом. Саме вони, зважаючи на все, розробили операцію з насильницької посадки літака та захоплення Романа Протосевича (білоруському КДБ таке наодинці не потягнути, до того ж воно стало фактично дочірньою організацією ФСБ). Впевнений, що вони ж і організували операцію із заслання біженців до Євросоюзу.

Цей шантаж не пройде, але в результаті Лука, ймовірно, нарветься на нові санкції проти свого режиму, серйозніші, ніж раніше. Далі Лукашенко знову прибіжить до Путіна по допомогу, а той знову вимагатиме реального руху до аншлюсу. Дуже сумніваюся, що в нього щось вийде. День бабака, швидше за все, знову повториться.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі