Бульйон зміцнює імунітет. Але його потрібно правильно приготувати

Особливо корисний для дітей та людей похилого віку

Осіння пора, менше сонця, нижча температура, дощова погода та стреси послаблюють наш імунітет. І от на допомогу нам приходить нежирний неміцний бульйон.

Бульйон, як і кава, холестерин, печінка, сало, частота прийомів їжі та багато інших тем давно є предметом суперечок, заборон та упереджень.

Про бульйон можна прочитати, що це вода, в якій залишилося все шкідливе, що є у м'ясі, тому його обов'язково потрібно виливати. Або зливати перший і на тому другому вже готувати перші страви.

Все ж таки, що таке бульйон і який вплив він має на роботу імунної системи?

Почнемо з того, що стан імунної системи в значній мірі залежить від забезпечення організму поживними речовинами (нутрієнтами).

Дефіцит нутрієнтів є основною причиною вторинного імунодефіциту.

Тривалий дефіцит навіть одного харчового фактора може викликати зниження імунного захисту організму.

Імунна відповідь на віруси вимагає великих енергетичних витрат та значного білкового забезпечення

Імунна відповідь на віруси вимагає великих енергетичних витрат та значного білкового забезпечення.

Коли в організм потрапляє інфекція, активується імунна система. Цей процес супроводжується 7-15 разовим збільшенням потоку амінокислот та інших речовин через мембрани клітин із крові. Це потрібно для синтезу білків у клітині. Білки ж потрібні для так званої антигензалежної диференціації лімфоцитів (клітин імунної системи, які відповідають за набутий імунітет).

Імунні клітини використовують ті нутрієнти, які поступають з їжі в кров'яне русло. При вірусних та бактеріальних інфекціях зростають потреби в енергетичних субстратах. Основною амінокислотою, яку імунні клітини використовують в якості джерела енергії, є глутамін.

Саме глутамін підсилює здатність нейтрофілів (різновиду лейкоцитів, клітин крові) знешкоджувати бактерії.

І до чого тут бульйон, запитаєте ви?

А до того, що особливо багато глутаміну міститься в бульйоні - нежирному та правильно приготовленому.

Глутамін також є "пальним" для мозку, де він перетворюється на глутамінову кислоту.

Глутамінова кислота захищає нейрони від ушкодження аміаком, який може утворюватися в них при активній діяльності мозку та при емоційному стресі. Тому овочеві супи на нежирному бульйоні — те, що потрібно на обід.

Овочеві супи на нежирному бульйоні — те, що потрібно на обід

З глутамінової кислоти утворюється ГАМК (гама-аміномасляна кислота), при дефіциті якої розвивається стан напруги, страху, хвилювання, безсоння, паніка, тривога. Дефіцит ГАМК виникає при безсонні, надмірній кількості кави, постійному шумовому фоні.

Доведено, що глутамін відіграє ключову роль у регуляції синтезу ще однієї важливої молекули - глутатіону, який захищає клітини від ушкоджень вільними радикалами. Є дані, що низький вміст глутатіону може бути однією з основних причин надмірної запальної відповіді, пов'язаної з серйозними симптомами Covid-19, а збільшення синтезу глутатіону в організмі може зменшити ці симптоми.

Глутамін необхідний для підтримання цілісності слизових оболонок шлунку та кишечника, зменшує запалення, запобігає атрофії слизової, проникненню хвороботворних бактерій та вірусів через слизову оболонку, а також стимулює імунну систему кишечника.

Як готувати лікувально-профілактичний бульйон?

Бажано використовувати птицю домашнього вигулу, зняти видимий жир.

Бажано використовувати птицю домашнього вигулу

Якщо магазинна, то першу воду злити обов'язково.

Якщо м'ясо класти в холодну воду, в бульйон вийде більше екстрактивних речовин, що стимулює виділення травних ферментів. Добре стимулює апетит. Проте не підходить при подагрі та виражених запальних станах шлунку та кишечника. Для таких людей готувати менш міцний бульйон — м'ясо класти у киплячу воду.

Солити в кінці проготування.

Ідеально на такому бульйоні варити овочі (моркву, селеру, капусту всіх сортів, гарбуз), а перед вживанням додати порізану зелень. Окрім корисних амінокислот такий суп буде багатий калієм, клітковиною, вітаміном С, що покращить роботу всього організму.

А ще дуже добре варити кашу. От не на воді, а на бульйоні. Спробуйте. Гречку чи вівсянку. І смачно, і корисно.

Особливо корисно так годувати дітей та людей похилого віку, бо амінокислоти з бульйону засвоюються миттєво, на відміну від м'ясних страв.

Просто завжди пам'ятайте, що жоден імуностимулятор не в змозі "нагодувати" імунні клітини та надати матеріал для утворення імунних факторів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі