Путіну не потрібний "збитий льотчик" Медведчук

Агент російського впливу зазнав серйозного удару

13 травня Печерський районний суд міста Києва відправив нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт. Його та ще одного нардепа від партії Тараса Козака підозрюють у державній зраді.

Українці чекали на таку підозру набагато раніше. Медведчук у перші місяці війни мав би потрапити в поле уваги наших силовиків. Натомість цей агент російського впливу не лише уник законного покарання, але й зміцнювався. Накопичував в Україні колосальні статки, зокрема, на торгівлі російськими паливно-мастильними матеріалами. Попередній президент Порошенко надав йому фактично офіційний статус у переговорах між Україною і Росією. Замість того, щоб запроторити у в'язницю.

Мотиви Зеленського чи його оточення в даному випадку мають другорядне значення. Подейкують, що вони не домовились із кумом Путіна про мирне співіснування. Медведчук і його медіа працювали на перемогу Зеленського на президентських виборах, хотіли вибити з посади Порошенка. Розраховували, що Зеленський своєю некомпетентністю та слабкістю дискредитує себе і посаду. А потім йому на зміну планували прихід "проросійського господарника" Медведчука й перетворення України на губернію Московської імперії. Майже впевнений, що кремлівський план був саме таким.

Після президентських виборів медведчуківські телеканали закономірно розвернули свою пропагандистську зброю проти Зеленського. Той не став зволікати з контрударом, й зачистив електоральне поле на півдні і сході від свого конкурента Медведчука. За ще однією версією президент хотів показати патріотичному виборцю, що готовий боротися проти російського впливу в державі. Існують й інші можливі пояснення таких дій Зеленського.

Але мотиви це не головне. Початок процесу законних переслідувань Медведчука – в інтересах держави. Агент російського впливу зазнав серйозного удару. Він нарцис. Для нього навіть одна доба перебування за ґратами - шалена образа. Вже закриті його телеканали, підкошені бізнесові можливості. В Кремлі засумнівалися в спроможності Медведчука.

Такі люди ніде й ніколи не користуються щирою повагою

Чи вдасться його посадити? Україна довго чекає на це.

Медведчук міг би втекти в Москву, але тоді б обнулив весь свій політичний капітал. Він цікавий Росії лише перебуванням в Україні, щоб руйнувати основи нашої державності зсередини. Путіну не потрібний додатковий "збитий льотчик", який потребує дорогого утримання на дачі в Підмосков'ї. Кремль міг витратити на проєкти Медведчука сотні мільярдів доларів. Якби той втік в Росію, це би сильно роздратувало Путіна. Кремль навряд чи піде на ескалацію заради Медведчука. Він для Москви – типовий зрадник своєї країни. Такі люди ніде й ніколи не користуються щирою повагою.

Михайло Басараб, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі