Великий піст і Covid-19: що, кому і як їсти

Якщо добре збалансувати свій раціон, то можна з рослинною їжею отримувати всі необхідні амінокислоти

Якщо ви хворієте чи перехворіли на ковід: є слабкість, були проблеми з диханням, загострення хронічних захворювань і т.д., але ви все одно вирішили дотримуватися посту, я б радила "полегшений" варіант з включенням риби, кисломолочних продуктів і яєць.

Для дітей, вагітних, годуючих мам, хворих, ослаблених, старших людей та людей, які отримують лікування, постувати не потрібно.

Для всіх інших: якщо добре збалансувати свій раціон, то можна з рослинною їжею отримувати всі необхідні амінокислоти.

Основні джерела рослинного білка наступні:

Бобові: горох сухий та зелений (морожений), сочевиця, нут, квасоля, стручкова квасоля, едамаме (зелені боби). Бобові багаті повноцінним білком (амінокислотами), проте його не так просто отримати, тому що він "захований" у рослинних клітинах. Для полегшення бобові треба добре вимочити у холодній воді (хоча б ніч), потім добре проварити аж до м'якості, а потім ще і подрібнити - паштет, суп-пюре, хумус і т.д.

Каші: гречка, вівсянка, нешліфований рис, пшенична і кіноа (псевдокрупа). Найбільше амінокислот у гречці та пшеничній. Тому крупи добре поєднувати, наприклад, гречку з бурим або чорним рисом.

Найбільше амінокислот у гречці та пшеничній каші

Горіхи та насіння: різні, але не смажені. З горіхів можна робити різні паштети, соуси, якщо їх розмолоти.

Зелень: шпинат (найбагатший амінокислотами), капуста.

Картопля - вона містить усі амінокислоти і в такому співвідношенні, яке необхідне для організму людини. Терта картопля може використовуватися замість яйця для "скріплення", бо багата крохмалем. Тому, готуєте гречку - додайте кубики картопельки в "мундирі" і ложечку мелених горіхів. Незвично, проте корисно.

Соєві ферментовані продукти або соєвий ізолят (у складі протеїнових порошків). Так, саме ферментовані повністю засвоюються. А от уже соєве борошно, навпаки, і засвоюється погано, і ще перешкоджає засвоєнню інших цінних речовин.

Гриби. Їх так саме потрібно готувати, як і бобові - відварити і подрібнити (або хоча б добре прожувати). Корисні всі, включно з "диковинними" - шиїтаке, ерінгами і т.п.

Спіруліна. Можна додати ложечку до страв або ягідного смузі.

Пивні дріжді (не пекарські).

Дуже важливо включати продукти, які багаті біологічно активними сполуками, що мають виражені протизапальні, тонізуючі властивості, а саме: ягоди, зелень, пряні трави, сирий буряк та всі хрестоцвіті (всі сорти капусти, редька, рукола).

Допомагають засвоєнню їжі продукти, багаті пробіотиками: квашені овочі, квас із ягід, буряка

Допомагають засвоєнню їжі продукти, багаті пробіотиками: квашені овочі, квас із ягід, буряка і т.д.

Приклади корисних страв

Гречана каша із шматочками авокадо, дрібно меленими горіхами (чайна ложечка), пряними травами, заправлена тушкованою цибулею. Посипати посіченими листочками шпинату.

Пюре з тушкованої моркви, кореню селери та розмоченого товченого мигдалю, посипане листочками шпинату.

Тушкована стручкова квасоля з червоним перцем, маленькими помідорами, пшеничною кашею, заправлена соусом з товчених грецьких горіхів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі