Всі хвороби – від нервів. Стрес провокує запалення

Змініть раціон, щоб попередити появу пухлин

Ми схильні віддаватися своїй роботі на всі 100%. Часто наші задачі несуть в собі психоемоційні переживання.

Стрес, сам по собі, якщо незначний і не тривалий, діє з користю на організм. Ситуація міняється, коли напруження триває декілька годин в день, тижнями, місяцями, роками. Тоді організм включає сигнал тривоги, зокрема, синтезуючи "молекули запалення" - цитокіни, які ушкоджують тканини, включаючи у мозку процеси нейрозапалення. Далі порушується нейроендокринна регуляція і створюється фон для аутоімунних захворювань.

Недоспані ночі, психоемоційні стреси, дисбіоз кишечника, порушення добових ритмів, (режиму дня), не проліковані хронічні інфекції, дефіцит важливих нутрієнтів та надлишок калорій, хронічний клітинний стрес (вільнорадикальний, гіпоксичний, температурний), деякі гормони, також можуть бути причиною активації прихованого, тихого, або, як його ще називають, стерильного запалення.

Як по принципу доміно, запальні процеси активують надмірне утворення вільних радикалів, які атакують ДНК, викликаючи мутації, які ведуть до клітинного старіння, або пухлинного переродження. Стерильне запалення в мозку спричинює депресію та нейродегенеративні розлади та стає причиною проблем із судинами, серцем та фіброзу різних органів.

Як по принципу доміно, запальні процеси активують надмірне утворення вільних радикалів, які атакують ДНК, викликаючи мутації

Тому всім своїм пацієнтам я прописую не лише протизапальну дієту, але і режим дня, якісний сон, щоденну фізичну активність та навіть медитацію та інші подібні методики.

Їжа, яка протидіє запаленню

На перший погляд, це може здатися дивним та нереальним, але є багато компонентів природної хімії, що мають надзвичайно потужні протизапальні властивості, що сповільнюють та блокують молекулярні шляхи запалення, зокрема, Nf-kb (білковий комплекс, який контролює виживання клітин).

Що це за харчові продукти? Наприклад, салат із сирого буряка, зелені та ягід.

На днях під одним із моїх постів в Instagram, розгорілася довжелезна дискусія під егідою, як можна поєднувати оселедець, печений гарбуз та йогурт? Я звикла, що під такими публікаціями мене часто запитують: "Як таке можна їсти?"

Цікаво, що нікого не дивує поєднання великої кількості цукру, порожнього за харчовою цінністю борошна, суміші насиченого та трансжиру (маргарин). Так я описала всіма улюблений круасан.

Оселедець, своєю чергою, наповнений цінними омега-3 жирами, легкозасвоюваним білком, корисним йодом на сніданок.

Всі питання про незвичність поєднання відпадають, коли людині стає зле. Для того, щоб стати здоровою, вона готова вживати ростки броколі, їсти пюре з ягід та буряка, їсти салати із соком калини, аби лише жити.

З двома пацієнтками ми почали із щадного, але багатого за біологічною цінністю, відновного раціону. До нього можуть входити:

Мелені в порошок вівсяні висівки. Вони є джерелом розчинної та нерозчинної клітковини, поглинають токсини, живлять корисну мікрофлору, знижують глікемічний індекс страв, нормалізують обмін холестерину, цукру, запобігають інсулінорезистентності, проблемам з кишківником і багатьом іншим.

Висівковий порошок додавати можна всюди.

Журавлинове пюре замість лимонного соку та бальзамічного оцту. Ягоди слід потовкти й використовувати у якості заправки для салатів, можна додати до квашеної капусти, морської капусти, м'яса, риби.

Ідеально, якщо у раціоні буде присутня і друга зимова ягода - калина. У ягодах багато біологічно активних речовин у такій високій концентрації, якої не знайдеш у жодному фрукті.

У ягодах багато біологічно активних речовин

Ці сполуки зменшують системне запалення, стимулюють синтез колагену, покращують структуру судин, сприяють відновленню слизових оболонок.

Остання, але не менш важлива порада: будьте фізично активні, робіть вправи, не лише ходіть, медитуйте. Позитивні емоції зменшують рівень гормонів стресу, активують цілий каскад корисних реакцій в організмі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі