Які солодощі корисні для здоров'я

Цукерки можна зробити своїми руками

Коли я була маленькою, з цукерками було тугувато, вибір був невеликий і не дуже смачний, а мені пощастило із родиною: моя мама не вміла пекти тістечка. Але я народилася на Закарпатті, в Ужгороді, а тут традиційно на столі завжди мала бути випічка, мінімум — кіфлики з лекварьом (рогалики із сливовим повидлом). Пекли, переважно, на маргарині, на свята — на вершковому маслі.

Моя любов до готування бере початок із раннього дитинства: я мала книжечку і по ній щось готувала. Бралася за вищий пілотаж — листкове тісто: щось м'яла по пів дня, потім воно або пригорало, або розтікалось по дечку і замість пухкого, виходили плоскі хрустіки. Мій тато все героїчно поїдав і прицмокував, казав, що це найсмачніше, що він куштував у житті (чесно кажучи, тепер я йому вірю, а тоді недовірливо дивилася на процес поїдання).

Потім залізна завіса впала і все блискуче, кольорове заполонило полиці магазинів. Виросло нове покоління, яке з немовлятського періоду навчилося прямо в супермаркеті смоктати з пакетиків солодкий сік, їсти печиво і шоколадні яйця.

Ввечері напередодні дня Святого Миколая я була на радіо і одна з журналісток поспішала, щоб встигнути в магазин солодощів купити племінникам подарунки під ялинку: "Пані Оксано, я знаю, що це погано, але така в нас традиція".

Все бере початок з дитинства, у тому числі різні шляхи якості і тривалості життя

Якби я не була лікарем, то й нічого б, мабуть, і не подумала. Але все бере початок з дитинства, у тому числі різні шляхи якості і тривалості життя.

Тому, якщо ми хочемо свята і солодкого, і не втрачати здоров'я при цьому, можна їх зробити своїми руками.

Інгредієнти для цукерок молодості:

- Шоколад 99%

- Горіхи (волоські, можна фісташки)

- Мак

- Пряні трави (базилік, м'ята, розмарин і які вам до вподоби)

- Сухофрукти (фініки, курага, у мене ще були сублімовані вишні)

- Лимонний сік і цедра

- Мигдальна паста

- Арахісова паста

Як готувати:

1. Мак мелете на кавомолці. Трави мелете на кавомолці в порошок. Сухофрукти розмочуєте і з фініків виймаєте кісточки. Натираєте цедру з лимона.

2. До меленого маку додаєте мигдальну пасту та фініки та перетираєте блендері. У змочену водою прямокутну формочку ложкою накладаєте та розрівнюєте маково-горіхову пасту і кладете в морозилку.

3. Тим часом до розмоченої кураги додаєте арахісову пасту, горіхи, лимонний сік, цедру та порошок із пряних трав і через 15−20 хвилин накладаєте на макову суміш і знову кладете в морозилку.

4. Через годину виймаєте з морозилки і легкими рухами нарізаєте на кубики двошарову смачну масу.

Темперований шоколад буде хрустким і не буде швидко плавитися в руках

5. Тим часом готуєте темперований шоколад: 99% шоколад плавите на водяній бані до появи пухирців (коли починає закипати), знімаєте з вогню і швидко охолоджуєте — швидко вимішуєте. Темперований шоколад буде хрустким і не буде швидко плавитися в руках.

6. Наколюєте кожен кубик, вмокаєте-вивалюєте в шоколаді і кладете на тарілочку.

Охолоджуєте і даєте настоятися цукеркам хоча б добу.

Що містять цукерки:

Багаті клітковиною, поліфенолами і антиоксидантами, мононенасиченими жирами (корисною олеїновою кислотою), значним вмістом магнію, марганцю та вітамінів групи В (особливо, фолатів), гесперидину, урсолової та хлорогенової кислот.

Як діють цукерки:

- Дають швидке відчуття ситості: вже після однієї цукерки, якщо ви не ковтнули її не розжовуючи;

- Корисні для мікрофлори кишечника: вона страшенно любить клітковину, поліфеноли і у відповідь синтезує не менш корисні сполуки КЛЖК (коротколанцюгові жирні кислоти), які захищають кишечник і мозок від запалень;

- Корисні для судин, сприяють нормалізації холестеринового обміну та сповільненню атеросклерозу;

- Вишукані та смачні;

- Емоційні та незабутні, бо не симетричні і, на відміну від фабричних, зроблених роботами, виготовлені людськими руками, тому неідеально рівні. Саме ця неідеальність — це прояв любові у чистому вигляді, яка робить наше життя щасливішим.

Ну, а якщо ж заморочуватися не хочете, є простіший спосіб корисного десерту: тонкий тост намазати горіховою пастою, посипати товченими горіхами і товченим шоколадом і закусити мандаринкою.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі