Роман Кулик
Офіцер ЗСУ, співзасновник освітнього проекту "Експертний корпус"
25.03.2020

Кабмін масштабно вдарив по культурі

Урізання чекає на багато сфер, які владою будуть марковані, як "розкіш" у цей час

Мінфін пропонує внести зміни в бюджет і перенаправити кошти з культури на боротьбу з коронавірусом. Ну звісно, в разі чого - завжди ріж гуманітарку. Це ж не пенсії, широкий загал і уваги не зверне, а може і навпаки, радісно підтримають. Загалом пропонують урізати повністю бюджети розвитку:

1. Держкіно – 750 млн.

2. Український культурний фонд – 500 млн.

3. Інститут книги – 150 млн.

І Мінкульт на додачу - це ще близько 500 мільйонів. Лишать тільки кошти на утримання інституцій та фонди оплати праці. І впевнений, що це лише початок. Урізання чекає на багато сфер, які владою будуть марковані, як "розкіш" у цей час. Грамотно підійти до питання, проконсультуватись із представниками сектору, де дійсно можна скоротити, а де критично треба зберегти фінансування на це рік? Ні, нахріна, все спишемо на секвестр і пандемію.

Кабмін просто не може придумати нічого раціонального, окрім як сипати карантинами та урізати всю сферу культури. Сукупно це видатки на 2 мільярди гривень, що в масштабах дербюджету на 2020 рік - дріб'язок, але допоміг би підтримати сектор під час кризи. І культуру, яка останні роки була на підйомі, це рубане масштабно й гучно. А Зеленський все спише на пандемію. Дуже сильно горить від цього.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі