Неадекват на чолі ядерної країни - загроза для людства більша за коронавірус

Російський диктатор явно деградує

Президент Росії Володимир Путін - людина досить кепсько освічена. Його картина світу являє собою дику суміш із провалів у шкільній освіті, радянських ідеологічних штампів і конспірологічних версій устрою планети, винесених із Вищої школи КДБ. Можливо, в цьому не було б великої біди, якби він умів підбирати грамотних радників, а головне, неухильно дотримувався б правила: "промовч - за розумного зійдеш".

Але Путін не робить ні того, ні іншого, а останнім часом він став противно балакучий, причому його балаканина все частіше стосується тем, в яких він явно нічого не розуміє.

З особливим задоволенням Путін торкається історичних тем. І все частіше дозволяє собі робити якісь заяви "космічного масштабу і космічної ж дурості". То приголомшить планету повідомленням, що "у нас на півдні в каганаті всіх євреями називали". То Ломоносова відправить з Архангельська до Петербурга, хоча Михайло Васильович насправді йшов із Холмогорів у Москву. То знову звернеться до "єврейського питання" і, коментуючи передачу колекції Шнеєрсона на зберігання в Єврейський музей і Центр толерантності в Москві, приголомшить заявою, що "рішення про націоналізацію цієї бібліотеки прийняв ще перший радянський уряд, і членами його на 80-85 відсотків були євреї".

Важко сказати, де саме Путін підчепив цю антисемітську мульку про "засилля євреїв" у першому радянському уряді: в пітерському підворітті, або у Вищій школі КДБ. Склад Ради Народних комісарів РСФСР не є держтаємницею і кожен може переконатися, що Троцький, будучи єдиним євреєм у першому радянському уряді, ніяк не міг самотужки складати ні 85, ні навіть 80 відсотків. При всіх своїх безперечних талантах.

Виступаючи в Севастополі в річницю окупації, Путін заявив: "Херсонес - це джерело зародження і віри, і російського народу. Не тільки російського, а й українського, білоруського"

Люди, яким "ведмідь на вухо наступив", у цьому не винні. Але якщо вони при цьому вважають себе співаками і люблять голосно співати в компанії, це здатне зіпсувати вечір. Путін явно вважає себе великим істориком і постійно отруює суспільну атмосферу маячнею на історичні теми. Виступаючи в Севастополі 18.03.2020 в річницю окупації цього міста, заявив: "Херсонес - це джерело зародження і віри, і російського народу. Не тільки російського, а й українського, білоруського. До XIII століття і українці - ті люди, які зараз себе вважають українцями і є такими, - всі: і ті, що проживали в Московському царстві, і ті що в Речі Посполитій, тобто в Польщі, всі православні називалися не інакше як "русские", і жодної різниці в мові навіть у той час не було. Тільки починаючи з кінця XIII, далі там XIV, XV століття, в результаті полонізації, ополячення, з'являються елементи розбіжності в мові. Це такий екскурс в історію". Кінець цитати.

Річ Посполита виникла в результаті Люблінської унії в 1569 році. Як у ній могли до 13 століття проживати українці, це питання не цілком історичне, а, скоріше, математичне. До речі, якщо вірити опублікованому шкільному атестату Путіна, з історії СРСР у нього була "четвірка", а з алгебри і геометрії - "трояки".

Що ж стосується Херсонеса як "джерела зародження і віри, і російського народу", то хрещення Русі відбулося в Києві. Якщо ж вважати "зародженням віри" хрещення деяких представників владної верхівки, то тоді джерелом віри російського народу доведеться рахувати Константинополь, оскільки саме там, задовго до князя Володимира, як повідомляє "Повість временних літ", хрестилася княгиня Ольга. Не впевнений, що якщо Путін згадає Константинополь в цьому контексті, це сподобається Ердогану.

Але, мабуть, найгустішу і найкарколомнішу пургу Путін ніс у своєму черговому тассівскому коміксі, де президент РФ повідомив співвітчизникам, що більше 70% із них належать до "середнього класу". Впевнено дивлячись в очі популяції, Путін пояснив, що Всесвітній банк вимагає віднести до середнього класу всіх, чий дохід в 1,5 рази перевищує мінімальний розмір оплати праці (МРОП), тобто всіх, чий дохід вище 17 тисяч рублів.

Путін глумиться. У світі немає жодної країни, де частка середнього класу становить 70% населення. У Росії вона може становити від 1 до 4 відсотків

Середній клас - це люди з доходом, що дозволяє мати автомобіль, гарне житло, подорожувати, користуватися платними послугами. У світі немає жодної країни, де частка середнього класу становить 70% населення, всюди вона нижча. У Росії ця частка за різними індикаторами може становити від 1 до 4 відсотків.

Всім зрозуміло, що Путін глумиться. І це не шулерство гравців у наперсток, коли спритність рук не дозволяє зрозуміти, куди поділася кулька. Путін шахраює відкрито, на очах у всіх ховає кульку в кишеню. Всім зрозуміло, що вся справа в мінімальному розмірі оплати праці, який в Росії на порядок нижче, ніж на Заході.

Ось МРОП по країнам: Франція - 1521 євро на місяць, Німеччина - 1557 євро на місяць. У США МРОП визначають за ставкою 10,80 долара на годину, при середніх показниках - 1872 долари на місяць. У Росії МРОП - 133 євро в місяць.

На кого розрахована путінська брехня? Рік тому Фінансовий університет при уряді РФ запитав росіян, яку зарплату вони вважають гідною. Відповідь: у середньому по Росії - 66 тисяч в місяць. Питання: як ви відреагуєте, якщо вас обізвуть "середнім класом" при зарплаті майже в чотири рази меншій від тієї, яку ви вважаєте гідною?

Обговорювати те, що відбувається в путінській голові дуже противно, але необхідно. Просто тому, що цей незрозумілий вміст перетворюється в точно такі ж рішення, які впливають на наше життя. І не тільки в Росії.

В останні роки, слухаючи Путіна, все частіше хочеться процитувати Нємцова. Російський диктатор явно деградує. Не настільки важливо, якою мірою ця деградація є наслідком органічних змін у його мозку, а якою - це результат знаходження в інформаційному коконі, витканому з лестощів і брехні оточення. Підсумок один: Путін неадекватний. Причому неадекватність прогресує. І подальше його перебування у владі в країні з ядерним арсеналом представляє серйозну загрозу для людства. Можливо, серйознішу за пандемію коронавірусу.

Оригінал

Публікується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі