Москва зараз хоче від Києва трьох речей

Невідомо, чи піде Україна на нові перемовини. Але має бути готова

Як відомо, в Росії нічого не відбувається без згоди Кремля. Тому, як певний зондаж готовності Києва до діалогу з Москвою, наразі лунають чисельні пропозиції від різних представників російської сторони щодо "нормалізації двосторонніх відносин".

Чи піде Україна на якісь нові перемовини з Росією, наразі невідомо. Однак, безсумнівно, слід про всяк випадок бути готовим до можливої дискусії і, звичайно, основною передумовою такої готовності є чітке розуміння ймовірних переговірних позицій Москви.

Отже, аналіз наявної на сьогодні інформації дає підстави вважати, що Києву можна очікувати на низку пропозицій від російської сторони. Що ж наразі хоче Москва?

По-перше, однозначної заяви про наміри щодо готовності до виконання у повній мірі положень відомих мінських домовленостей.

По-друге, готовності до "діалогу з жителями Донбасу", що за задумом має означати контакти з лідерами ОРДЛО.

По-третє, скасування "штучно створених за останні п'ять років бар'єрів і перепон", що на думку російської сторони вірогідно включатиме скасування антиросійських санкцій, поновлення торгівлі, відновлення взаємодії в гуманітарній та інформаційних сферах.

Також, слід розуміти, що Москва буде застосовувати постійний тиск на українську сторону, на кшталт заяви російського зовнішньополітичного відомства для медіа від 10 червня, в якій Київ знову обвинувачується в "небажанні виконувати власні зобов'язання за мінськими домовленостями, у тому числі узгоджених на "норманському саміті" в Берліні в жовтні 2016 року".

Останнє, вочевидь, слід розгляди в якості своєрідного напутнього побажання з Москви президенту України перед анонсованим на другу половину червня візитом в Берлін.

Олег Бєлоколос, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі