Роман Кулик
Офіцер ЗСУ, співзасновник освітнього проекту "Експертний корпус"
03.06.2019

Дико, що в контексті реформи СБУ, війну взагалі не згадують

Знову суміш гарних, але тільки гасел

Здолати корупцію силами СБУ - це все звучить прекрасно, але із запізненням на років так п'ять. Бо концепція реформи служби, яку виношували останні роки 3 щонайменше, і полягала в ліквідації функції контррозвідувального захисту економіки. Давно пора відмінусувати боротьбу з корупцією та оргзлочинністю, а сконцентрувати структуру, штат і ресурси СБУ на нацбезпеці. Це і було б інструментом для зменшення тиску на бізнес та зниження корупції.

"Перше наше завдання – здолати корупцію, яку президент вважає основною бідою України, оскільки саме вона не дає можливості справедливо розподіляти основні соціальні блага, такі як справедливість і безпека", – заявив тимчасово виконуючий обов'язки голови СБУ Іван Баканов.

Корупція вже найперший ворог СБУ, який не дає розділяти блага безпеки? Дивно, ми то всі ці роки думали, що СБУ слід заточувати на протистоянні РФ

Корупція вже найперший ворог СБУ, який не дає розділяти блага безпеки? Дивно, ми то всі ці роки думали, що СБУ слід заточувати на протистоянні РФ, а для боротьби із корупцією - створили цілий стос нових органів і навіть суд. І як це трактувати - ліквідацію контррозвідувального захисту економіки відкладають чи не підтримують взагалі? Чи ще не розібрались?

"Більше не буде ніяких "кришувальників", ніяких "смотрящих" ні за якими бізнесами і тіньовими оборудками. Завдання Служби ‒ вивести тіньовий бізнес із тіні".

Виводити бізнес з тіні - це завдання парламенту, в першу чергу, через ухвалення відповідних законів, які полегшать життя підприємцям. У другу чергу - це завдання Кабміну, в межах його повноважень, звісно. Але в ідеалі - аж ніяк не СБУ.

Виводити бізнес з тіні - це завдання парламенту

Баканов озвучив основні пріоритети реформи СБУ - і що ж це виявилось? Тези з концепції, яку вже кілька років мусолять у експертному середовищі? Ні, все ті ж загальні речі типу "треба зосередитись на персоналі служби, їх мотивації". Якщо тут мова про підвищення фінансового забезпечення працівникам СБУ - то це єдина теза із сьогоднішніх заяв Зеленського/Баканова, яку я цілком і повністю підтримую без питань і уточнень.

Все решта - знову суміш гарних, але тільки гасел. Власне те, чого від них найбільше і чекали "прості люди" - боротьби з корупцією. Очевидно Баканов не розбирається, чим живе і що насправді має робити СБУ, але могли б бодай прогуглити. І дико, просто дико, що в контексті реформи Служби та її основних завдань, війна та контррозвідувальна робота по росіянам - узагалі не згадується. Ні в Баканова, ні в Зеленського.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі