Роман Кулик
Офіцер ЗСУ, співзасновник освітнього проекту "Експертний корпус"
21.05.2019
1

Серйозно вірите, що Зеленський за кілька тижнів створить щось схоже на партію?

Немає термінової причини розпускати діюче скликання парламенту

Щодо дострокових виборів - виглядає так, що вони таки відбудуться, але особисто я категорично проти.

З кількох елементарних причин. По-перше, це грубе порушення закону. Указ про розпуск буде неконституційним.

По-друге, в цьому немає критичної для країни необхідності. Чергові вибори на носі, у жовтні. Кілька місяців у разі дострокових нічого не змінять. Цей час у Зеленського піде лише щоб розібратись у роботі державних органів, які в його сфері відповідальності. Ви серйозно вірите, що він за кілька тижнів створить щось схоже на партію чи бодай список достойників, які стануть депутатами? Дуже смішно. Тож тут недоречно говорити, що в Зеленського є чудовий план дій і стос законопроектів, але от це скликання Ради не дає йому ухвалювати необхідні закони. Просто зручно використати органічну й підкручену своєю ж кампанією ненависть народу до парламенту, щоби провести максимальне число депутатів, не давши суспільству час роздивитись себе уже в якості президента. Спокусливо, розумію.

Указ про розпуск Ради буде неконституційним

По-третє: остання соціологія. Можна десяток разів повторити про замовні опитування, але загальна картина від цього не зміниться. Із поправкою, але якщо за двомісячну кампанію нічого не зміниться - то у Раді 9 скликання матимемо величезну фракцію "Слуги народу", "Опоблок", оновлену партію Порошенка і "Батьківщину". Можливо малі фракції Гриценка і Смешка. Якщо ж не проголосують виборчий кодекс чи зміни у діючий закон і мажоритарники залишаться - більшість із них підуть у "партію влади".

І протягом якогось часу (якого саме - вже залежатиме від рівня хаосу на той час) в Зеленського може бути не проста більшість, а вже конституційна. Роби, що хочеш. На хвилі успіху президентської кампанії навіть стос зашкварених партійців у списках не обвалять рейтинг його віртуального проекту. Якби це був якийсь дуже везучий технократ із кристально вивіреною програмою - можливо я був би і не проти. Але тут ситуація інша.

І риторика про "припинення вогню", мир за будь-яку ціну, звернення до мешканців окупованих територій відверто насторожує. Українці обрали Зеленського, з якого журналісти заледве витягували позиції по якимось ключовим питанням. А тепер вручати йому на блюді законодавчу та виконавчу владу, не розуміючи, на яких позиціях стоятиме його партія, на яких кадрах вона сформується і яку політику реалізовуватиме, ґрунтуючи цей вибір виключно симпатією до "вождя партії", - ні, це вже задохріна довіри і влади одній людині та команді, некомпетентність яких ми неодноразово спостерігали. Про величезну фракцію "Опоблока" все і так ясно.

Дострокові вибори - колосальний ризик отримати потужні проросійську партію та величезну масу "болота" й флюгерів

Тож чисто кон'юктурно, з огляду на соціологію, дострокові вибори - колосальний ризик отримати потужні проросійську партію та величезну масу "болота" й флюгерів. А в разі хиткості курсу "Слуги народу" (в чому я не сумніваюсь) роль проукраїнського стержня виконуватимуть партія Порошенка та "Батьківщина". І щось підказує, що працювати в ефективному союзі вони не зможуть.

З огляду на це парламентські вибори 27 жовтня хороші наступним - за цей час умовний табір "нацдемів" (поле яких зараз фактично пусте, а електоральна база така, що не розженешся), саме партії проукраїнського напрямку трохи оговтаються, розберуться із внутрішніми альянсами, стратегією, проведуть рекрутинг і можливо проведуть повноцінну виборчу кампанію та додадуть у відсотках. До осені Зеленський ухвалить бодай якісь серйозні рішення і вже буде зрозуміло, з чим суспільство має справу і як нормальним партіям вибудовувати поведінку.

До осені Зеленський ухвалить бодай якісь серйозні рішення і вже буде зрозуміло, з чим суспільство має справу і як нормальним партіям вибудовувати поведінку

Коротка ж двомісячна кампанія не лишає шансів на парламентську перспективу не те що малим партіям, а не факт, що той же Гриценко, "Самопоміч" чи "Голос" Вакарчука пройдуть.

Перезавантаження парламенту, який не має довіри значної частини суспільства - ок, це нормально. Але не в антиконституційний спосіб і не тоді, коли немає термінової причини розпускати діюче скликання парламенту, а до чергових виборів і так кілька місяців. Більшість депутатів 8-го скликання однозначно далекі від ідеалу, але це не привід знищувати подобу системи стримування у вигляді парламенту і терміново обирати замість них пусту віртуальну партію, склепану на коліні.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі