Лукашенко зрозумів: запахло смаженим. Гарячково намагається зірвати анексію

Російська влада має компромат на президента Білорусі

З Білорусі вигнали гебешного посла Бабича, який за даними опозиції готував аншлюс цієї країни з Росією. Заарештували заступника держсекретаря республіки, колишнього начальника охорони Лукашенка, за інформацією з тих же джерел, він готував на нього замах. Затримали також главу Белтелекома. Офіційно за корупцію, але називають й іншу причину. З чуток він віддав під контроль Росії всі канали зв'язку і контроль за трафіком. Майже одночасно між Лукашенком і Путіним на саміті в Китаї стався гучний скандал. Як пишуть незалежні білоруські сайти, Лукашенко нібито вийшов з себе, розпсихувався, жбурнув стілець і разом з сином Миколою покинув конгрес-центр, де зустрічався з Путіним, а потім достроково вилетів з Китаю до Мінська.

Спроба аншлюсу Білорусі найближчим часом практично неминуча

У мене є всі підстави поставитися до цих повідомлень ЗМІ серйозно. Дуже схоже, що Лукашенко зрозумів: запахло смаженим ігарячково намагається зірвати повзучу анексію.

Ще минулого літа я спілкувався з кількома поінформованими білорусами, включаючи одного досить високопоставленого втікача силовика і на основі розмови з ними зробив висновок, що спроба аншлюсу Білорусі найближчим часом практично неминуча. Причому реалізовувати її будуть через ряд давно завербованих Кремлем білоруських керівників і шантаж самого Лукашенка. Останні події чітко вписуються в цей сценарій. Тільки Лука, звичайно, не такий простий, як хотілося б Путіну. Він намертво вчепився у владу і нікому її віддавати не збирається, незважаючи на всі підступи і тиск.

Лукашенко не такий простий, як хотілося б Путіну. Він намертво вчепився у владу і нікому її віддавати не збирається

Після цих зустрічей я опублікував у "Фейсбуці" 25 липня 2018 року пост, який нижче наводжу з невеликими скороченнями.

Рейтинг Путіна рекордно знизився (на 12% за даними Левада-центру). Цей режим може існувати тільки в режимі військової параної, коли навколо вороги і єдиний захисник від них - "сильна влада".

Швидше за все Кремль буде змушений вжити новий агресивний демарш на міжнародній арені, щоб послабити невдоволення громадян своєю внутрішньою політикою. Найбільш безпечна і вигідна мета - Білорусь. Дуже великий ризик, що Путін спробує організувати аншлюс цієї країни. Недарма про таку загрозу недавно проговорився і сам Лукашенко.

Я розмовляв з декількома обізнаними вихідцями з Білорусі. Вони в один голос говорять, що "Лука" місцевій еліті й населенню смертельно набрид. При цьому в перспективи білоруської опозиції ніхто не вірить. Всі надії пов'язують з Путіним, реальний рейтинг якого в Білорусі багато вищий, ніж у президента країни. За Лукашенка не заступиться ніхто: ні населення, ні власні, інфільтрованні російськими агентами силові структури, ні Захід (для якого він - "останній диктатор Європи"). Більш того, як кажуть добре поінформовані люди, російська влада має компромат на Лукашенка, який містить в т.ч. докази його персональної відповідальності за викрадення і вбивства білоруських опозиціонерів (багато учасників тих подій тепер живуть в Росії).

За Лукашенка не заступиться ніхто: ні населення, ні власні, інфільтрованні російськими агентами силові структури, ні Захід

Сценарій може бути приблизно таким. Путін, як він часто робить, використає досвід Гітлера (ультиматум Емілю Гаху перед захопленням Чехії). Він викличе Лукашенка на переговори і, трясучи компроматом, поставить йому ультиматум з вимогою підписати договір про аншлюс з Росією. Якщо "Батька" упреться, його просто інтернують в Москві, а путінська агентура в білоруських силових і держструктурах за цей час за допомогою російських "зелених чоловічків" зробить переворот. Потім стандартний зрежисований "референдум" і договір про "вступ Білорусі до Російської Федерації на правах суб'єкта з особливим статусом" (Конституцію РФ змінити недовго). А далі - нова урапатріотична вакханалія. Всі претензії до влади забуті. Путін - знову герой, переможець, "який об'єднав два братні народи і відродив Росію в історичних кордонах".

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі