Що можна з'їсти сирим, треба їсти сирим

Кулінарія зіграла з людиною злий жарт

"Вибачте, але я таке їсти не можу". Чи: "А що, голубці то шкідливо?". Або: "Ну їжа ж має приносити задоволення...".

Отаке і багато подібного можна почути і прочитати в інтернеті про харчування, точніше, коли мова заходить про природнє, не зіпсоване кулінарними "премудростями".

За великим рахунком, кулінарія зіграла з людиною злий жарт: ми стали її заручниками, у переважній більшості вона видозмінила натуральні продукти до втрати ними "ідентичності", а з нею — багатьох цінних властивостей.

Якщо смузі з овочами та зеленим листям — це здорова їжа, то вже смузі з бананом та морозивом — це потенційний діабет і ожиріння

І якщо смузі з овочами та зеленим листям — це здорова їжа, то вже смузі з бананом та морозивом — це потенційний діабет і ожиріння. "Боже, ну невже від банана і морозива відразу діабет?" — хтось спитає. Не відразу, а після тривалої прив'язаності до таких "здорових смаколиків".

Яка їжа нам здається смачною?

Смажена

• Обваляна в борошні й обсмажена.

• Тушкована, але попередньо обсмажена.

• На крайній випадок — запечена, але перед тим замаринована в меді і солодкій гірчиці і запечена до рум'яного, що майже як обсмажена.

Жирна

• Як правило, вона і смажена.

• Супи теж засмажуємо, хоча заспокоюємо себе тим, що "тушкуємо під кришкою", наливши на сковорідку пів склянки олії.

• Додаємо майонез. Або робимо домашній, 250 грамів якого можна легко з'їсти за раз.

• Тістечка з маслом, бо маргарин шкідливий. Але масло з цукром.

Солодка

• Ну хоча б солоденька. "Ну трошки ж цукру можна?"

• Ой, не можна цукру, бо ж "біла смерть", тоді — "тростинний". Чи кокосовий. Чи агави. "Ну це ж натуральне". І дороге, тому здається навіть корисним, не даремно ж такі гроші беруть.

• Або мед. "Ну мед же ж натуральний, його діди-прадіди їли і до 100 років жили". Короче, любимо солодке і "фрукти тут нє катят" ніяк взамін.

Борошняна

• Батони, булочки, чіабати, багети, вареники, оладки, млинці, пельмені, биточки в паніровці і навіть цвітну капусту, але попередньо зварену, а потім обваляну в яйцях і борошні і обсмажену.

Наша любов до такої їжі дуже заразна. Настільки, що навіть блогери зі здорового харчування та популярні кухарі, в силу не достатніх знань і не впевненості у власних "харчових" принципах, готові вгодити нам і отримати наше схвалення, задля чого придумують "здорові" рецепти, де, за здоровими назвами — ті ж самі наші улюблені млинці та смажене, запечене до "хрумкого" та "рум'яного", де цукор і мед.

Я також весь час балансую між репутацією "гастрофашиста" і лікаря, який популяризує "радикальне", на думку деяких людей, харчування. То як же бути?

Здорове харчування навряд чи зробить вас довгожителем, якщо це не закладено у ваших генах, але воно однозначно зможе допомогти реалізувати свій віковий потенціал

Здорове харчування навряд чи зробить вас довгожителем, якщо це не закладено у ваших генах, але воно однозначно зможе допомогти реалізувати свій віковий потенціал — тобто дати шанси прожити ваші можливі роки та суттєво знизити ризики мати купу хвороб. Здорове харчування однозначно допоможе відчути всі барви життя і прожити його в силі та при ясній голові.

Тому хочу ще раз повторити, що харчування, яке не приведе тіло до передчасного руйнування (бо, на жаль, воно все одно руйнується з роками) і передчасної смерті — це харчування стравами із простих продуктів, тих, які навколо нас.

Те, що можна з'їсти сирим, треба їсти сирим, а, якщо вже готувати, то — варити, готувати на пару, рідше — запікати і то — без рум'янцю. Бо той рум'янець руйнуватиме білкові молекули, а це означає — все тіло.

Не смажити. Соняшникову олію звести до мінімуму і то — лише нерафіновану і не щодня. Рафінована — то рафіновані потенційні хвороби.

Соняшникову олію звести до мінімуму і то — лише нерафіновану і не щодня. Рафінована — то рафіновані потенційні хвороби

Любите млинці — беріть цільнозернове борошно, робіть галушки, запіканки, лапшу, але не млинці і не оладі.

М'ясо та рибу відварюйте, щоб було смачно — бризніть лимонного або ягідного соку. Зведіть м'ясо до мінімуму, рибу двічі в тиждень.

Десерти — натуральні солодощі: сухофрукти, фрукти, ягоди, чорний шоколад. Там вже можна дати волю фантазії, наприклад, зробити смузі, додавши насіння льону та горіхи. Але можна їх просто так з'їсти і зекономлений час використати для чогось іншого.

Зелень потрібно їсти щодня, а не лише в сезон. А ті, хто не можуть "запихати в себе листя", нехай почнуть з декількох листочків. Навіть дуже хворим, які не можуть жувати, листя також потрібне. Хоч листочок у вигляді пюре. Але поки маємо зуби, треба менше смузі, а більше жувати, їсти просту їжу і дітей своїх привчати саме до такої, а не викручуватися вужем, придумуючи, щоб таке сьогодні приготувати? Краще той час на приготування використати для іншої користі, наприклад, для руху.

Зелень потрібно їсти щодня, а не лише в сезон

Бо з рухом ще сумніше, ніж з харчуванням. То нема сил, то темно, то жарко, то холодно, то рано, то пізно, то коліна зітруться, і серце зірветься, для спини погано, вени на ногах, від інфаркту ще ніхто не втік — все взято з життя.

Щоб довго не розповідати: їжа, рух та сон — це необхідність, але їх не треба зводити до якогось культу. Особливо це стосується кулінарного культу. Їжте просту їжу, яка буде вам і радістю, і поживою для здорового красивого тіла.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі