Роман Кулик
Офіцер ЗСУ, співзасновник освітнього проекту "Експертний корпус"
21.12.2018

Україна втрачає важливого союзника у США

Біль і журба

Відставка міністра оборони США Джеймса Меттіса наприкінці лютого - однозначно негативна історія. Як для адміністрації Трампа та Штатів у цілому, так і для України. Той випадок, коли немає подвійного трактування.

Розмови Дональда Трампа про виведення військ із Сирії для збереження солдатів та економії не були чимось новим. Але багато хто сподівався, що Меттіс, Болтон і Помпео відмовлять його від виконання цієї популістичної, але легкої в реалізації, обіцянки. І нібито вчора Меттіс востаннє спробував переконати Трампа, що цей крок не відповідає національним інтересам Штатів і пригрозив відставкою. Не пройшло.

Тиждень тому генерал Келлі, голова апарату Білого дому, залишив посаду. Тепер Меттіс. В цілому більшість військових експертів, які на даний момент висловились по темі - дають консолідовану позицію проти виведення військ із Сирії, і можливості виведення з Афганістану. Американський контингент у Сирії дещо деморалізований тим, що курдів по суті кидають наодинці з турками, військами Асада, ІДІЛ, росіянами, іранцями. Меттіс прослідкує за виведенням, яке триватиме два місяці, а вже потім офіційно піде у відставку.

На чолі Пентагону Джеймс Меттіс був послідовним союзником України, прихильником розширення співпраці та лобістом надання ЗСУ озброєння

Тож біль, журба і оце все. На чолі Пентагону Джеймс Меттіс був послідовним союзником України, прихильником розширення співпраці та лобістом надання ЗСУ озброєння.

І його погляди на застосування армії за кордоном, підтримку ключових союзників та необхідність жорстко протистояти супротивникам США найповніше відповідали нашим інтересам. Варто тільки згадати його присутність на параді 24 серпня у Києві минулого року.

Що буде в березні, хто і якими поглядами займе посаду міністра оборони - питання відкриті.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі