Донбас не потрібен ні Москві, ні Києву

Територія так і буде деградувати

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, якщо Росія визнає ДНР і ЛНР, то може втратити відносини з Україною.

Я від початку говорив, що з ЛДНР вийде хронічна чорна діра, аналогічна Придністров'ю. Це було не складно передбачити, хоча багато чомусь не погоджувалися. У ДНР була дуже популярна ідея, що Росія їх візьме. І тепер з вуст високопоставленого чиновника слідує пряма відмова. Хоча ще і Путін неодноразово говорив, що це територія України, - пише Дмитро Орєшкін для "Обозреватель".

Це додатковий привід для когнітивного дисонансу тим, хто сподівався на відновлення великого могутнього Радянського Союзу. Не приймуть і не візьмуть. Це пов'язано з величезним числом витрат, які просто не можна собі дозволити. Ще одна хвиля міжнародної ізоляції, що вкрай невигідно в економічному сенсі. Люди в ЛДНР хочуть, щоб у них все було чудово, щоб їм платили багато грошей, адже вони добували вугілля і лили сталь. Але це все закінчилося ще в 60-70-х роках. Насправді це вугілля було в значній мірі збитковим, а шахти закривалися. Це вони теж прекрасно знають, просто не хочуть звертати на це увагу. Нова економіка, і вугіллям комп'ютери якось не заправляють.

Люди в ЛДНР хочуть, щоб їм платили багато грошей, адже вони добували вугілля і лили сталь. Але це все закінчилося ще в 60-70-х роках

Приєднувати до себе чорну діру з трьома мільйонами населення, з роздовбаною економікою, де озброєні люди схильні до бандитських рішень - кому це вигідно?

Ще є російсько-українська політика. Кремлю значно вигідніше тримати цей нарив на тілі України, змушуючи Порошенко платити пенсії, кладучи на нього відповідальність за те, що відбувається в ЛДНР і при цьому в потрібний момент завжди мати можливість поколупати кочергою, щоб сильніше боліло. Підлити гасу і підкинути зброю.

Тому сподіватися на те, що Путін візьме цей нещасний регіон до себе під крило - було просто наївністю.

На фрази, які придумує Лавров, не варто звертати увагу. Чи не він говорив, що язик дипломатам даний для того, щоб приховувати свої думки. Росія втратила Україну в 2014 році, коли спробувала за допомогою корупційного механізму, виділивши на це $17 млрд, три з них уже віддавши Януковичу, перетягнути її в Митний союз і в Євразійське співтовариство. На це Кремль отримав прямопротилежний результат, гроші для Росії природно пропали, було дуже прикро і т.д.

Але тоді Україна абсолютно розумно дала сигнал, що йде в іншу систему цінностей. До речі, ефективнішу. Якби не добровольці з Росії, Донбас теж йшов би в тому напрямку. Це теж досить європеїзована територія.

Але вийшло те, що вийшло. Донбас буде висіти в тому ж невизнаному статусі, в якому висить Придністров'я, північний Кіпр або Південна Осетія. Швидше за все, все це так і триватиме десятиліттями.

Україна поступово звикне до того, що це окремий шматок, від якого нічого доброго чекати не треба, так само не слід поспішати і приєднувати його

Повернути цю територію назад в України немає ні ресурсів, ні, я так підозрюю, сильного бажання українських еліт. Отримати 3 млн злих на Київ людей - жодному політику не потрібно. Так само як і платити за розбитий посуд. Думаю, що Україна поступово звикне до того, що це окремий шматок, від якого нічого доброго чекати не треба, так само не слід поспішати і приєднувати його. Потрібно розділяти пропагандистські заяви і реальну політику, як з російської сторони, так і з української.

Для Донбасу це теж біда. Йому нічого не світить, ні визнання території, ні ефективна економіка. Народ буде звідти роз'їжджатися, в ту сторону, або цю - вже не важливо.

Територія так і буде поступово деградувати.

Передруковується з дозволу редакції "Обозреватель"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі