Теперішньому життю людина не потрібна

Як вижити у Західній цивілізації

Раз на кілька років витягую зі своїх закладок інтерв'ю Мартіна Гайдеґера, яке він дав "Шпіґелю" у 1966 році, але попросив опублікувати його лише після своєї смерті. Інтерв'ю вийшло за десять років, у 1976-ому.

Основним предметом цієї розмови було питання технічного прогресу. Ще тоді Гайдеґера непокоїло, що домінування техніки дегуманізує (знелюднює) й надміру прагматизує відносини у соціумі. Філософ сильно сумнівається, що демократія здатна впоратися з такою технократизацією стосунків між людьми, стосунків між людиною і державою.

Домінування техніки дегуманізує - знелюднює - й надміру прагматизує відносини у соціумі

У наші дні добре видно, що тривога і скепсис Гайдеґера були цілком виправданими. Автоматизація відносин робить життя зручнішим, але знеосоюблює суспільні процеси. Таке життя атрофує довіру між людьми, робить її зайвою.

Людське відходить ще далі на задній план. Розчиняються образи культур і держав. Звідси виникає відчуття втрати контролю над ситуацією

Сенс подальшого життя полягає лише у ще глибшій раціоналізації відносин. Людське відходить ще далі на задній план. Розчиняються образи культур і держав. Природно, що звідси виникає відчуття втрати контролю над ситуацією.

За цим йде невизначеність і невдоволення у здавалося б заможних спільнотах, тривожність. Усе це підкріплюється цілком очевидними негативними явищами і процесами, що стали вінцем відпущених віжок ортодоксального лібералізму. Демократія не здатна приборкати масив цих неконтрольованих наслідків. Для цього потрібен примус. Але примус суперечить самій природі демократії. Ситуація зайшла у замкнене коло.

Демократія не здатна приборкати масив неконтрольованих наслідків. Для цього потрібен примус. Але він суперечить самій природі демократії. Замкнене коло

Водночас авторитарні східні режими хвацько використовують технологічні надбання Західної цивілізації, щоб долати завіси і кордони. Аби руйнувати і опановувати Захід зсередини. Ці авторитарні режими не мають жодних зобов'язань перед демократією, використовують її лише як прикриття. Водночас, вони вміло застосовують примус настільки і там, де це потрібно. Жодних обмежень у цьому сенсі. Тільки б розширити свій контроль на власній і завойованій території.

Авторитарні східні режими хвацько використовують технологічні надбання Західної цивілізації, щоб руйнувати Захід зсередини

Таким бачиться пояснення сьогоднішніх проблем у Західному світі, частиною якого є і ми з вами.

Все істотне і все велике виникало тільки з того, що у людини була батьківщина і людина була вкорінена у традиції

У цьому ж інтерв'ю Гайдеґер дає підказку, де саме шукати порятунок: "все істотне і все велике виникало тільки з того, що у людини була батьківщина і людина була вкорінена у традиції".

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі