На Кремль суне коток зачисток

Як передати владу у спадок

"Османська система рухнула, бо знехтувала людською природою. Перша тріщина пішла, коли наближені до падишаха захотіли повторити свою долю в своїх дітях". Писав англійський історик Арнольд Тойнбі. Уточню: смертельний удар по Османській імперії нанесли її вірні "пси" - яничари, коли набули смак до власності й торгівлі. А отже, до збагачення, що почало їх відволікати від захисту влади і держави. Втім, з тієї ж причини впала і могутня Спарта. З'єднання репресивного апарату, влади і власності виявилося згубним для багатьох цивілізацій.

З'єднання репресивного апарату, влади і власності виявилося згубним для багатьох цивілізацій

Сьогодні Росія стоїть перед аналогічним викликом. У РФ відбулося зрощення не тільки влади і власності, але "владовласність" потрапила під контроль свого репресивного батога. Чого раніше не було. Тепер цей монстр створює основу для продовження свого життя. Зрозуміло як - через "відтворення в дітях". За прикладом османів. Причому, діти російської еліти дадуть фору нащадкам старої партійної номенклатури і радянських вождів. Вищим успіхом яких було директорство академічного інституту, ректорство вузу і володіння перукарнею. Дітям вождів взагалі не пощастило. Вони закінчували трагічно, як діти Сталіна і дочка Брежнєва. Або закінчували, економлячи на ліках.

Нинішні правителі не мають собі рівних в російській історії, якщо йдеться про здатність приватизувати державу для викачування ренти, тобто задоволення особистих інтересів. Але наближається момент, коли приватизовану державу потрібно буде передавати у спадок. Інакше навіщо все це було? Діти Бортнікова, Чемезова, Патрушева, Якуніна, Іванова, Кирієнка, Золотова, Сєчина, Рагозіна та інших російських політиків уже обліпили "вертикаль" і чекають своєї години, щоб сісти за штурвал. А якщо не захочуть рулити країною (такий головний біль!), можна буде найняти підручних, які це робитимуть. Як от найняті системні ліберали керують російською економікою.

У РФ наближається момент, коли приватизовану державу потрібно буде передавати у спадок

Звичайно, основні акціонери "Кремль і Ко" ще цілком динамічні - їм від 65 до 69 років. Можуть натискати кнопки ще років десять. За цей час вони повинні гарантувати, щоб при завершенні їх циклу не було жодних сюрпризів. Ось з цим якраз і біда. Адже гарантом визначеності може бути тільки Володимир Путін, який спирається на групову лояльність і вміє культивувати цю якість серед своїх соратників.

Але де гарантія, що Путін зможе всидіти в ролі лідера ще 8-10 років? Її немає. Тим більше, що народ починає стрімко втомлюватися від всенародно обраного. Нічого хвилюватися, кажуть спостерігачі, замість Путіна прийде новий Путін. Словом, нічого не зміниться. Та невже?!

Тим часом, у правлячої корпорації є всі підстави для занепокоєння. Російським власникам держави доведеться побачити гірку істину - у системи, яку вони спорудили, не може бути інституту спадкоємця, який би гарантував їм наступність "владовласності". Хіба Путін, отримавши в спадок Росію, забезпечив відтворення влади і багатство старих кланів? За винятком, вузького кола "сімейних", яким він був зобов'язаний за отриманий подарунок.

Путін одягнув нашийник на еліту, використовуючи точкове залякування

Володимир Путін створив власну правлячу "вертикаль". Цього вимагала логіка особистої влади. Причому, у нього була можливість створювати свою опору по-вегетаріанськи - без кровопускання. Він одягнув нашийник на еліту, використовуючи точкове залякування. Не тільки боягузтво політичного класу, але велика кількість ресурсів і технологічних прийомів створювали можливість мирного зміцнення нового єдиновладдя.

Сьогодні ситуація змінилася. Зубожіння бюджетних засіків і нудота, яку у населення починають викликати мешканці Кремля, змусять наступника робити те, що робили до нього всі радянські вожді. Коротше, він шукатиме легітимацію влади через скидання провини за все погане на попередника. А як інакше задовольнити потребу в справедливості й викиді гніву, яка прокидається в народу? Чим більше новий лідер буде залучений в старі корпоративні зв'язки, тим активніше він розчищатиме поле, щоб довести відсутність боргів перед минулим.

Наступник Путіна шукатиме легітимацію влади через скидання провини за все погане на попередника

Історія вчить, що жбурнути під колеса колишнього лідера або його найближчих соратників буде недостатньо. Розлючений народ зажадає нових жертв - це канва вистави. І чим більше невдоволення і злості в суспільстві, тим сильнішою є потреба в масовій зачистці. Викидаючи в сміттєпровід попередній склад акторів, новий лідер створить власну опору серед тих, хто буде зобов'язаний тільки йому. Так робили радянські вожді, зрізуючи кадрові ешелони, залишені їхніми попередниками. Так вчиняли Хрущов, Брежнєв, Андропов, Горбачов. Логіка влади - що поробиш.

Ця логіка змушує сумніватися в міцності системи репресивної олігархії. Ось в чому іронія: відтворення самодержавства на чолі з новим лідером можливе, але через руйнування нинішнього режиму з усіма його опорами.

Відтворення самодержавства на чолі з новим лідером можливе, але через руйнування нинішнього режиму з усіма його опорами

Після Сталіна елітні зачистки проходили відносно мирно. Дехто потрапляв до в'язниці, як брежнєвський зять Чурбанов. Але радянська еліта навчилася домагатися легітимності без жорстокості по відношенню до сімей попередніх правителів. Сьогодні виникла інша ситуація: табу і "червоні лінії" зруйновані. Сьогодні ти член кабінету і глава регіональної влади. А завтра ти за гратами - як Улюкаєв, Білих, Хорошавін, Функ, Гайзер, Пушкарьов. Насильство і відсутність його обмежувачів стали нормою існування російської держави. Країна, в якій репресивний ресурс виявляється безконтрольним і здається в оренду кому завгодно, перетворюється в Парк Юрського періоду. Але таким чином влада породжує "ефект бумерангу", який посилюється атмосферою насаджуваної зверху ненависті і взаємного відчуження. Не важко здогадатися, хто може стати об'єктом помсти, коли виникне потреба в легітимації нової влади.

Мирний перехід влади вимагає від правлячої еліти розуміння, що не потрібно бетонувати свої позиції, намагаючись продовжити себе в нескінченність. Що не потрібно викорчовувати опозицію, яка, прийшовши до влади, повинна стати гарантом безпеки старої еліти, щоб забезпечити свою майбутню безпеку. Кремль, бетонуючи підходи до влади, забуває, що бетон доведеться підривати. А вибух може рознести на шматки не тільки владну конструкцію, але і державу.

Кремль, бетонуючи підходи до влади, забуває, що бетон доведеться підривати. А вибух може рознести на шматки не тільки владну конструкцію, але і державу

Розпочатий в Росії процес передачі державних ресурсів у руки дітей правлячої еліти говорить про те, що вона обрала свою долю. Швидше за все, вона не може вчинити інакше. А це вже діагноз і її власний вирок самій собі.

PS. А що ж все-таки робити правлячим дітям, щоб не потрапити під коток майбутніх зачисток? Бігти! І краще змінити прізвище. І чим швидше, тим краще!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі