За життя потрібно боротися

Як знизити ризик ранньої смерті

Спостерігаю за людьми і складається враження, що вони впевнені, що житимуть вічно. Чому? Бо чхати вони хотіли на своє життя.

На "Фейсбуці" встряють в дебати, які тривають годинами, і жодним чином не зроблять їх здоровішими. Їдять таке, що навіть моєму коту Фісташці зрозуміло, що це відверто шкідливо. На свіжі овочі кажуть: "Я не коза, щоб траву їсти". Якщо і готують, то з п'ятьма пальцями олії на сковорідці. Якщо печуть, то обов'язково "пачка маргарину, два стакани цукру, стакан борошна". Так і хочеться прокоментувати: "Люди, задумайтесь про "вічне".

На свіжі овочі кажуть: "Я не коза, щоб траву їсти"

Окрема тема – рецепти здорової їжі.

Як правило, там багато свіжих овочів, листя, небагато солі і все без додавання цукру. Звичайно, що за десятки років харчування котлетами, смаженими сирниками, оладками "на кефірі", жирними пловами, солодкими компотами, недільною "домашньою" випічкою та варенням "до чаю", така їжа деяким здається несмачною.

Інші нарікають, що все це дорого і не для "пересічних" гаманців. "Люди на хліб не мають, а ви тут делікатеси показуєте".

Про фізичну активність.

Більшість з нас – люди зайняті. Робота, як правило, сидяча, після роботи ще час на добирання додому, особливо для киян – мінімум годину в один бік. Ну а вдома вечеря. Потім вже нічого не хочеться, добратися б до ліжка. Ще "залізним" аргументом є: "У мене сім'я, хто їм їсти наварить, випере, прибере, якщо я буду бігати?".

Ще "залізним" аргументом є: "У мене сім'я, хто їм їсти наварить, випере, прибере, якщо я буду бігати?"

Я коротко аргументую.

Поняття "смачна" здорова їжа – відносне, бо у всіх смаки різні. Але у кожного є талант, ми люди освічені, маємо фантазію і можемо приготувати те, що саме нам до смаку.

Просто знаючи, що смажене, цукроване, копчене – шкідливе, можемо готувати простіше. Використовувати різні "покращувачі" смаку (лимонний сік, бальзамічний оцет з олією, сир пармезан, банани для підсолодження).

Про те, що "дорого". Не купуйте авокадо, оливкову олію, насіння льону і чіа, кокос і броколі. Хоча там ціна не захмарна. Але ви точно маєте вдома купу речей, на які, без сумніву, витрачаєте немалі кошти. А вартість лікування інфаркту, інсульту, раку, діабету просто неспіврозмірна з ціною на броколі чи чорницю, навіть заморожену.

Вартість лікування інфаркту, інсульту, раку, діабету просто неспіврозмірна з ціною на броколі чи чорницю

Я вже мовчу, про нереалізовані плани та нездійснені мрії.

Життя таким вже є, що вимагає пріоритетів. За це життя потрібно боротися. Коли в черговий раз захочете проміняти кросівки на диван та інтернет чи ніяк не кинете курити/їсти смажене, подумайте про каталку, палату інтенсивної терапії і жаль, що "міг, а не зробив".

Звичайно, ніхто не може дати 100% гарантію, що всі ми доживемо до глибокої старості при повній пам'яті та відмінному здоров'ї, бо є гени та і багато інших факторів. Але те, що можна дуже суттєво знизити ризик, ведучи здоровий спосіб життя, це вже доведений факт. Та і медицина стрімко розвивається: зараз лікуються хвороби, які раніше вважались вироком.

Живіть довго, відчуваючи задоволення від того, що жуєте "траву", морщитесь від крепатури в м'язах. Маєте силу волі кинути курити і т.д., бо це все – лише засоби, не ціль. Головне – це життя, радощі від буття, моментів, літнього дощу і синього неба.

І нехай буде з вами Сила!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі