Трудова міграція стала загрозою для нацбезпеки

Завдання для влади

У парламенті пішла хвиля обговорення державної політики щодо українських трудових мігрантів. Народний депутат Максим Бурбак закликав прем'єр-міністра Володимира Гройсмана створити єдиний центр для впровадження політики у цій сфері. Також у Верховній Раді мають сформувати відповідне міжфракційне об'єднання. Бо наразі державна політика у цій сфері відсутня.

Започатковано однозначно хорошу, потрібну всім справу. Сподіваюся, прем'єр Гройсман не проігнорує це звернення. На сполох останні півроку б'ють усі. Трудова еміграція вже стала не лише соціальною проблемою, а й загрозою для національної безпеки. Водночас, українські трудові мігранти - найбільший зовнішній інвестор в Україну. Словом, це цілий комплекс загроз, викликів і переваг для нашої держави.

Трудова еміграція вже стала не лише соціальною проблемою, а й загрозою для національної безпеки

Специфічні "ЗМІ", які спеціалізуються на поширенні в Україні російських пропагандистських темників, подали цю ініціативу, як черговий "злочинний" задум. Політики-популісти спекулюють, що приділяти увагу трудовій міграції не варто. Бо треба, мовляв, просто платити українцям більші зарплати.

Що треба "покращувати життя" в Україні, - немає жодних сумнівів. Але нагадаю: масова трудова еміграція існує не лише в нас, і не лише на якихось Філіппінах. А й, наприклад, в країнах Євросоюзу (Балтії, Румунії, Польщі). Там і стандарти життя істотно вищі, й корупція нижча, і податкове навантаження на малий бізнес менше. Ми живемо в сучасному динамічному світі відкритих кордонів. Завжди знайдеться країна, де зарплата якоїсь конкретної професії істотно вища або умови праці у цій галузі кращі.

Завжди знайдеться країна, де зарплата якоїсь конкретної професії істотно вища або умови праці у цій галузі кращі

Завдання влади - зайнятися гострою соціальною проблемою, і хоча б зібрати про неї адекватну інформацію. Навіть із цим, як знають дослідники трудової міграції, поки погано (розбіжності оціночної чисельності — в рази).

Ця ініціатива не про додаткових бюрократів. Тим паче, не про додаткове оподаткування трудових мігрантів чи привілейоване становище наших трудових мігрантів. Такі пояснення може породити хіба хвороблива фантазія кремлівських пропагандистів. Ця ініціатива про те, як зберегти контакт, і використати можливості 10% працездатних і активних українців, які працюють за межами країни. Ця ініціатива також і про те, як повернути цих людей до України. Для її зміцнення і процвітання.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі