Колапс Росії неминучий. Лишилося кілька років

Про російський бюджет і "басейн"

Вперше за двадцять років у Росії зафіксували рекордне скорочення військового бюджету. Витрати РФ на оборонку торік зменшилися на 20%. Це в порівнянні з 2016 роком. Про це йдеться у звіті Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI).

Думаю, що цифрам можна довіряти. Але треба мати на увазі, що, по-перше, фінансування військових витрат в Росії дуже часто йде не через військові статті бюджету. По-друге, іноді вони фінансуються взагалі не з бюджету. Є так званий "басейн" - альтернативний бюджет, нікому не підзвітний – приблизно, як общак: олігархам по-хорошому пропонують поділитися – на вибори чи ще якийсь проект. І вони діляться. Природно, це ніде не прописано, ні в яких нормах оподаткування не зафіксовано, розповів "Апострофу" російський політолог Дмитро Орєшкін.

У Росії є так званий "басейн" - альтернативний нікому не підзвітний бюджет. Приблизно, як общак: олігархам по-хорошому пропонують поділитися

Ніхто не знає, у скільки разів менший за бюджет цей "басейн". Але це ніким не контрольоване специфічне джерело коштів, які ніякому парламенту, ніякому SIPRI ніхто ніколи показувати не буде – вони просто закриті. І ці гроші можна використати куди потрібно владній корпорації.

У бюджеті немає грошей на підтримку "ЛНР-ДНР", а хтось же їх підтримує. Отже, звідкись гроші беруться. У бюджеті не було грошей на хімічну, бактеріологічну зброю, а дослідження в цій галузі вели. Те ж саме в Ірані та Північній Кореї.

У бюджеті РФ немає грошей на підтримку "ЛНР-ДНР", а хтось же їх підтримує

Перевага такого роду корпоративної держави полягає в тому, що є непрозора частина фінансових надходжень, яка взагалі ніким не контролюється. І яка частка з них йде на озброєння – нікому невідомо.

Ймовірно, що офіційно цифри військових витрат знижені, але це не означає, що грошей у військово-промислового комплексу стало менше. Я не думаю, що військові в Російській Федерації відчувають дефіцит грошових коштів. "Басейн" же можна збільшити, піднявши навантаження на олігархів. Або велика частина грошей піде не на будівництво яких-небудь заміських резиденцій, а їх "сірим" чином будуть вкладати в оборонку. Ну а як іще?

З іншого боку, великі військові проекти довгострокові. Виходить, що значну частину грошей вклали раніше, і почате дороблятимуть.

Думаю, міркувати про те, що Росія раптом перейшла на мирне співіснування, як свого часу зробив Микита Хрущов, навряд чи є сенс. Зараз не той час.

Немає сенсу міркувати про те, що Росія раптом перейшла на мирне співіснування

Звичайно, грошей стає менше, доводиться їх чіткіше контролювати. Проблеми це створює. Але не такі, які б зламали спину. Росія все-таки шалено багата країна, ринкова економіка, істотну роль грає "сіра" економіка, виробництво орієнтоване на ринковий попит...

Ніякого краху режиму в найближчій перспективі не проглядається. Буде продовження застою, відставання від сусідів, зростання менше або близько 1% на рік. Але усе одно зростання. Це поки не колапс – ще на кілька років вистачить. Ну а потім все одно буде колапс. Але радості від цього буде надзвичайно мало, навіть сусідам.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі