Операція "Трамп - наш" провалилася

Політика Вашингтона стосовно Москви йде шляхом охолодження відносин

Державний секретар США Рекс Тіллерсон зустрінеться в Москві з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим. При цьому Тіллерсон їде в Москву лише після візитів в ряд азійських країн. Це вказує на те, що "російському напрямі" в США не надають першорядного значення, говорить колишній глава Міністерства закордонних справ України Костянтин Грищенко.

Ще кілька тижнів тому говорили, що дві великі людини – Трамп і Путін – зустрінуться чи то в Рейк'явіку, чи то в Любляні, для того, щоб укласти "велику угоду", розділити світ на дві зони впливу, визначити долю України. Вся ця маячня в Москві поширювалася після святкування шампанським 9 листопада перемоги в Білому домі, говорить Андрій Піонтковський "Апострофу".

Трамп зараз змушений бігти попереду антипутінського паровоза

Але зараз ясно, що вся ця операція "Трамп - наш" провалилася, і новий президент США уникає російської теми, як чуми. Особливо після слухання в Конгресі та офіційної заяви директора ФБР про розслідування справи про втручання Росії у вибори президента США, у рамках якого вивчаються можливі зв'язки представників виборчого штабу Трампа з РФ. Якщо приблизно прикинути цей список з 10-15 людей, то, до речі, Тіллерсон там присутній як носій ордена дружби, який вручив йому особисто Путін, і як співвласник якогось спільного підприємства з Сечіним на Багамських островах.

Не думаю, що Тіллерсон взагалі доїде до Москви на вже заплановану зустріч. Можливо, розслідування ФБР буде тривати декілька місяців. У цій атмосфері будь-які кроки щодо зближення США і РФ неможливі, бо Трамп зараз змушений сам бігти попереду антипутінського паровоза. Він уже встиг і вимагати повернути Крим, і покритикувати Обаму занадто м'яку реакцію на російську агресію, була і досить жорстка риторика його представника в Раді безпеки ООН.

Ставлення Америки до України – похідне від відносин США та РФ

У Тіллерсона серйозні проблеми всередині адміністрації президента США, де йде боротьба кланів, різних угруповань за близькість до тіла Трампа. І створюється враження, що Тіллерсон якось відсторонено від вирішення серйозних зовнішньополітичних проблем. Всі зустрічі на вищому рівні в Білому домі пройшли без його участі, і він не став своїм у власному держдепартаменті. Не впевнений, що ця зустріч у Москві відбудеться. А якщо відбудеться, то буде носити суто формальний характер.

Так, зараз не чути про зовнішню позиції Вашингтона стосовно України. Але набагато гірше для України було б, якби була сформована та політика, яку озвучував Трамп і його найближчі радники під час виборчої кампанії, коли всі вони говорили про застарілість НАТО і необхідності шукати спільну мову з Росією. Мабуть, найточнішу характеристику дав в інтерв'ю CNN Строб Телбот, який обіймав при Клінтоні посаду заступника держсекретаря. Він сказав, що відносини між РФ і США або будуть заморожені, або будуть погіршуватися. А ставлення Америки до України – похідне від відносин США та РФ, і гіршими відносини з Україною у Вашингтона не стануть. Це видно, якщо порівнювати риторику Трампа до президентства і зараз. Ніякої угоди за рахунок України, як про це мріяли в Москві, не буде.

Ніякої угоди за рахунок України, як про це мріяли в Москві, не буде

Зараз видно, що Кремль відмовився від того, чого домагався 2-3 роки, користуючись Мінськими угодами і намагаючись заштовхнути цю "Лугандонію" в політичне тіло України, щоб її розкладати. Путін зрозумів, що українське керівництво на це не піде. Він сподівався на великий тиск на Київ з боку Заходу в цьому плані. Цього тиску не буде. Зараз Москва явно змінила тактику і йде на підвищення суб'єктності цього утворення – визнання "паспортів", переадресація власності, реанімація політичних трупів – Януковича, Азарова. Думаю, Москва піде по шляху деякого зміцнення керівництва цих республік. Можливо, в Донецьк відправлять Азарова, Янукович – занадто дискредитована фігура, і скажуть, що ось це і є легітимний уряд України, а все, що інше – якісь "бандерівці", які здійснили "державний переворот".

Передруковується з дозволу редакції "Апостроф".

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі