Європа на роздоріжжі

Сучасна Європа втретє після двох світових воєн переживає період кризи і повинна знайти потенціал і сили для її подолання

Європа, збентежена і вражена зламом післявоєнної системи континентальної безпеки, незаконною окупацією Росією Криму та агресією Кремля на Сході України, дестабілізована хвилями міграції, налякана безпрецедентними терористичними актами, остаточно розгубилася внаслідок виходу Британії з Євросоюзу та неочікуваною перемогою республіканця Дональда Трампа на виборах в США і наразі знаходиться на роздоріжжі.

І хоча Великобританія не збирається віддалятися від Європи та налаштована на продовження участі в архітектурі безпеки на континенті, її вплив на загальноєвропейські справи буде суттєво зменшений.

Що ж до ставлення європейців щодо США, то як влучно зазначив відомий британський журналіст Едвард Лукас: "Звинувачувати треба не американських виборців, а європейських політиків, які повсякчас уникали відповідальності протягом десятків років після Холодної війни. Поєднання скупості й потурання власним бажанням роз'їли фундамент Північноатлантичного Альянсу. Перед людьми, які прославляли Едварда Сновдена й ганили Агентство національної безпеки США (NSA), постали нині складні питання".

Іноді саме криза стає головною причиною для оновлення

Голова брюссельського бюро DW Макс Гофманн йде далі і зазначає: "Якщо країни-члени ЄС не зможуть власними силами стабілізувати Євросоюз, то він і справді приречений. І тут першочерговими пріоритетами є оборона та економіка".

Останній наплив до Європи біженців з Північної Африки та Близького Сходу суттєво загострив питання інтеграції мігрантів в європейські суспільства та спровокував широку суспільно-політичну дискусію навколо цієї проблематики.

Фактично, наразі сучасна Європа втретє після двох світових воєн переживає період кризи і повинна знайти потенціал і сили для її подолання. Адже іноді саме криза стає головною причиною для оновлення.

Олег Бєлоколос, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі