Нідерландський ультиматум

Уряд Нідерландів, який чудово розуміє, що ратифіковувати Угоду про Асоціацію ЄС з Україною все ж треба, не вигадав нічого кращого, аніж домагатися виключення із угоди неіснуючих пунктів

Жодної практичної користі "ультиматума Рютте" не має і мати не може. Нідерландський прем'єр вимагає від Угоди про асоціацію виключення того, чого там все одно немає.

Ну немає там нічого про надання Україні збройної допомоги. І бути не могло. Як і про перспективи членства у ЄС.

То невже нідерландський урядовець трохи "поїхав"? Ні, він просто вимагає виключення тих пунктів, які були в Угоді про асоціацію на думку його громадян, що проголосували на референдумі проти неї.

Нідерландський уряд допустив винесення уУгоди про асоціацію на референдум, але банально не пояснив її зміст власним громадянам, що використали різні фінансовані Москвою маргінали.

Вони переконали нідерландців, що у документі є купа положень, яких там реально немає. Що робити у цій ситуації?

Нідерландський уряд, який чудово розуміє, що ратифіковувати угоду все ж треба, не вигадав нічого кращого, аніж домагатися виключення із угоди неіснуючих пунктів, аби задовільнити запити своїх не дуже "просунутих" громадян. Чи, точніше, імітувати врахування громадської думки. Хоча, звісно, вся ця імітація виглядає досить принизливо для українців.

Але і це зрозуміло. Що може зробити нідерландський уряд для вирішення зовнішньополітичних проблем? Він не може зупинити навалу біженців. А от зробити вигляд, що знущається над Україною - може.

Все це, звісно, сумно, але слід розуміти просту річ. Завтра Рютте не буде, післязавтра - про нього ніхто і не згадає. А нам - робити своє.

Ну і ще. Щодо асоціації. 2014 року її ратифікація була суттєво пригальмована унаслідок проведення загадкових "консультацій" із Росією щодо зміни умов угоди.

Звісно, ніхто нічого так і не змінив, бо Росія висувала неприйнятні умови. Було вже тоді зрозуміло, що Кремль банально тягне час. Але і Україна, і ЄС "купилися" на цю стару як світ "розводку".

Тоді мені доводили, що "нічого страшного", що "Україна і так одержала всі переваги асоціації особливим рішенням".

А Росія, тим часом, використала виграний час. Знайшла потенційних союзників у ЄС. Визначила ключову країну - Нідерланди. Домоглася референдуму, і, фактично, "підвісила" асоціацію.

Ми можемо жартувати з Путіна і Лаврова, але вони справді працюють ефективно. Тому що ставлять реалістичні цілі, і домагаються їх, поки інші "літають у хмаринках".

Коли всі збагнуть кілька простих речей:

- перемовини для Росії - лише спосіб затягнути час;

- її ціль - не вирішення якихось проблем, а їх створення;

- час Росія вміє використовувати не гірше за інших, тому не можна давати їй "фору".

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі